Zimní pomůcky se srdcem z karbonu

23.listopad 2012 16:54

V okamžiku, kdy se na horách postavíte na lyže, se celý váš život změní. Většinou k lepšímu. To samozřejmě záleží na tom, jaké lyže na nohou budete mít. Všichni si budou do smrti pamatovat svá první prkna, která (většinou) nestála za moc a která (většinou) skončila hodně špatně. Co si třeba pořídit lyže, na jejichž designu, technologiích a výrobě se podíleli odborníci z autoprůmyslu?

 

Ferrari Bolid

Když se potkají dva výrobci úspěšní ve svém oboru, nemůže to nikdy dopadnout špatně. Takže v okamžiku, kdy se proslechlo, že na svém novém modelu lyží pracuje Dynastar s Ferrari, bylo jasné, že se chystá něco výjimečného. Dynastar je samozřejmě v oblasti zimních sportů jméno stejně proslulé jako Ferrari v oblasti automobilového sportu. Klíčovými slovy jsou samozřejmě technologie a materiály – díky použití karbonových vláken, která jsou pro svou lehkost a odolnost při nárazech hlavním trikem Formule 1, nabídnou lyže čistší vedení, dokonalou stabilitu a optimální výkon. Sendvičová konstrukce nabízí dřevěné jádro posílené slitinou titanu a hliníku. Vyrobeno bylo pouze 149 kusů v délkách 174 a 180 cm.

 

Audi Carbon Ski

Mnichovské designové studio firmy Audi se při výrobě svých rychlých prken spojilo s lyžařským gigantem Head. Na papíře vypadají poměrně nenápaditě – dřevěné jádro, sendvičová konstrukce s hliníkem a titanem a svrchní vrstva z karbonových vláken. Díky tomu jsou o dvě stě gramů lehčí než jakékoli jiné lyže srovnatelného designu, což znamená lepší manévrovatelnost, jistotu ve stopě a živost.Karbonová vlákna jim navíc dodávají patřičnou tuhost v podélné ose, takže se neohnou ani v té nejostřejší zatáčce. Navíc jsou prostě nádherné, německy strohé a vybavené tak minimalistickým designem, že jsou výraznější a přitažlivější než kdyby byl olepené zlatými lístky. Byly testovány během závodů na Hahnenkammu v Kitzbühelu a v Garmisch-Partenkirchenu.

 

Zai Supersports

Bentley proslul jako jeden z posledních výrobců skutečně luxusních britských vozidel. Zai je švýcarská firma, která se specializuje na stavbu špičkových lží. Jakmile se tito dva titáni setkali, jen málokdo čekal podřadný výrobek. Čeho se tedy zákazníci dočkali? Samotné lyže navržené designérským studiem Bentley v britském Crewe, jsou opatřeny speciální svrchní vrstvou z karbonových vláken, přezdívanou Zaiira, jádro tvoří přírodní guma a kovové doplňky jsou vyrobeny z karbonových vláken s přídavkem chromové oceli. Tyčky byly vyrobeny pomocí technologie ExoGrid, známou především všem golfistům, která díky kombinaci titanu a karbonových vláken zaručuje lehkost a stabilitu. Bylo vyrobeno pouze 250 číslovaných kusů.

 

Hublot Sledge

Připadají vám sáňky příliš dětské? To byste dělali velkou chybu! Obzvlášť v případě, kdy je pod tímto kusem zimního sportovního vybavení podepsán avantgardní výrobce švýcarských hodinek Hublot. Ten se po svém celokarbonovém kole rozhodl pustit do chladnějších končin a ve spojení s katedrou umění a designu Lausannské univerzity vyrobil sen všech z nás, kteří jsme kdy stáli na zasněženém kopci. Konstrukce z oceli a jasanového dřeva je opatřena karbonovými držadly a ručně prošitým koženým sedadlem. Bylo vyrobeno pouhých deset kusů. Ironie? Nejvíc si jich objednali šejkové ze Saúdské Arábie.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2