Zaznamenáno pro věčnost

7.prosinec 2012 13:09

Ano, samozřejmě – v dnešní době máme diktafon v každém mobilu, záznamníky a každý počítač je připojen k tiskárně, takže umění psát rukou se pomalu vytrácí. A je to škoda, protože na spojení hlava-ruka-papír je něco magického; něco, co vydrží déle napsáno a co si budete pamatovat lépe. Staré způsoby opravdu bývají nejlepší – záleží ale hodně na tom, jaký nástroj k tomu použijete.

 

Graf Von Faber Castell Pen of the Year 2012 (USD 4695)

Faber-Castell, s datem založení 1761 nejstarší výrobce tužek na světě, se zase ukázal. Od roku 2004 se firma každý rok snaží nabídnout to nejlepší, co má k dispozici, a pod titulem nejlepšího pera roku vypouští na trh opravdové skvosty. Nebylo tomu jinak ani v roce 2012, kdy jsme se dočkali kombinace zlacení a starého dubového dřeva, které pochází z mokřadů. Překrásnou kresbu letokruhů probarvilo to, že dřevo leželo přes osm tisíc let ukryto v německých bažinách. Zlacení bylo ručně pečlivě vpraveno do jeho struktury – jde o nesmírně složitý a zdlouhavý proces, který zvládá jen několik skutečných mistrů oboru. Uzávěr pera zdobí citrín se šachovnicovým brusem a všechny kovové části jsou ručně leštěné a zlacené čtyřiadvacetikarátovým zlatem. Hrot pera je vyroben ze zlata osmnáctikarátového a dodává se ve třech šířkách, takže si vybere každý. Vyrobeno bylo 1500 kusů a všechny jsou vybaveny rodným listem s certifikátem mistra zlatníka.

 

Montblanc Prince Rainier III Limited Edition 81 (USD 293 235)

Montblanc proslul svými pery z pryskyřice, ale čas od času ukáže, že umí pracovat i s lepšími materiály – milovníci luxusních psacích potřeb tudíž ocenili skeletový model, který vyrobili na počest monackého knížete Rainiera III. Tělo je vyrobeno z osmnáctikarátového bílého zlata a nachází se na něm celkem 996 fasetově řezaných diamantů a 92 rubínů. Okraj násadky zdobí 19 rubínů ve tvaru kosočtverce (odkaz na znak rodu Grimaldiů) a na hrot bylo také použito osmnáctikarátové zlato a ještě dva rubíny navrch. Na vrcholu násadky se nachází (jak jinak) tradiční montblancovský znak, vyvedený tentokrát v perleti.

Vyrobeno bylo 81 kusů – přesně podle věku knížete v době jeho skonu v roce 2005. Polovina peněz, získaných prodejem, je určena Nadaci kněžny Grace.

 

Aurora Diamante (USD 1 470 600)

Jestliže máte zájem o nejluxusnější psací prostředek na celé planetě, jste na správné adrese. V čem spočívá jeho výlučnost? Ani ne tak v ceně jako spíš v tom, že se každý rok vyrábí pouze jeden kus. Tělo z čisté platiny pokrývá bezmála třicet karátů diamantů dodávaných výhradně firmou De Beers a hrot je vyroben z rhodiovaného osmnáctikarátového zlata dvou barev. Násadku zdobí diamant a výrobce nabízí široké možnosti personalizace včetně začlenění podpisu, portrétu nebo erbu.

 

Graf von Faber-Castell Perfect Pencil (USD 12 800)

V roce 1761 začal Kasper Faber vyrábět v německém městě Stein tužky. V roce 1839 vytvořil baron Lothar von Faber vůbec první značku psacích potřeb v dějinách. A my se po letech dočkali nejdražší tužky na světě. Limitovaná edice Perfect Pencil devadesáti devíti kusů má tuhu vsazenou do dvě stě čtyřicet let starého olivového dřeva a jeho násadka i držák gumy s vlastním krytem jsou vyrobeny z osmnáctikarátového bílého zlata.

 

 

Autor: Robert Čapek

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2