Zahrajte si tu svou!

Jestliže máte rádi hudbu (a kdo by neměl), určitě si dokážete představit, jak nádherně musí znít kvalitní hudba, zahraná na špičkovém nástroji. V dnešním moderním světě, plném instantního uspokojení, už sice tak často nenarazíte na nekompromisní kvalitu, spojenou s ruční výrobou mistrem svého oboru, ale přece jen jsme několik takových našli. Co jsme zjistili? Třeba to, že opravdu kvalitní hudební nástroje bývají spojeny s neslýchaným příběhem…

Housle Wallace Hartleyho  (odhadovaná cena USD 600 000)

 … jako jsou třeba tyto housle. Jméno Wallace Hartley vám možná nic neřekne, ale situace se vyjasní, když řekneme, že šlo o houslistu lodní kapely na palubě Titaniku. Dlouhá léta se mělo za to, že se nad houslemi stejně jako nad jejich majitelem zavřela voda 14. dubna 1912, ale v roce 2006 dostal tyto housle darem žák učitele hudby, jehož rodina je měla v držení po několik desetiletí. Podle všeho byly při potopení parníku zachráněny a postupně přecházely od jednoho majitele ke druhému, až byly nyní vystaveny v galerii v severoirském Belfastu, rodném městě Wallace Hartleyho. Pravost nástroje byla potvrzena a předpokládá se, že za ně aukční společnost Henry Alridge & Sons utrží nejméně šest set tisíc dolarů.

Ruhlmannův klavír (odhadovaná cena USD 400-600 00)

 Na vlnách oceánu se ještě chvíli zdržíme s neuvěřitelně vzácným klavírem, který byl dlouhá léta pokládán za nenávratně ztracený – jde o nástroj z dílny proslulého francouzského návrháře nábytku a interiérů Emile-Jacquese Ruhlmanna, kterému se na sklonku jeho kariéry přezdívalo „největší umělec secese“. Během svého života postavil celkem šest klavírů, z nichž pouze tři byly podobné nástroji, který se kdysi plavil v dámském salonku na palubě luxusního parníku SS Normandie, známého pod přezdívkou ‚Královna moří‘. Klavír je postavený z makasarského ebenu a ořechového dřeva s bronzovými a slonovinovými akcenty a když byl poprvé vystaven na pařížské výstavě secese v roce 1925, stal se ztělesněním nového uměleckého trendu.

Housle Lady Blunt (prodáno za USD 15 900 000)

Vraťme se ještě jednou k houslím. Tím, čím je pro automobilové fanoušky Rolls-Royce, tím jsou pro milovníky čtyř strun a smyčce stradivárky – po italském mistru houslaři Antoniu Stradivarim zbylo na světě na šest set nástrojů a jejich majitelé je opatrují jako oko v hlavě. Ty nejdražší vynesly v dražbě neuvěřitelnou sumu patnácti milionů a devíti set tisíc dolarů; pokud vás to nějak pobuřuje, pak vězte, že celá suma byla určena na pomoc obětem japonského zemětřesení v roce 2012. Na druhou stranu je fakt, že tyto housle jsou na rekordy zvyklé – když se naposledy prodávaly v dražbě v roce 1971, získal je jejich majitel za (tehdy stejně rekordních 84 000 liber). Nástroj, vyrobený v roce 1721, za své jméno vděčí první majitelce, lady Anne Blunt, vnučce básníka lorda Byrona, která se mu moc nevěnovala – a právě díky tomu je podle odborníků v tak skvělém stavu, jako by teprve nedávno opustil Stradivariho dílnu. Původní lak neztratil svůj lesk, ostře řezané hrany nejsou ohlazeny používáním a na těle z javorového a smrkového dřeva jsou stále ještě patrné stopy houslařových nástrojů.

Autor: Redakce REALCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2