Zahrada rajských potěšení

24.únor 2011 11:52

Mít v koupelně masážní vanu či sprchu, případně další vymoženosti je úžasná věc. Můžete však mít mnohem více, stačí si jen vybrat. Podobně jako majitelé soukromého spa v malé obci nedaleko Prahy.

Ve zvenku nenápadném, poněkud starosvětsky působícím domě, který kdysi býval statkem, se totiž skrývá nejen dnes už celkem obvyklý bazén. I když, použít ve spojení s tamním bazénem slovo „obvyklý“ zní poněkud nepatřičně. „Bazén má protiproud, boční trysky a podvodní osvětlení, takže v noci vypadá mnohem lépe než ve dne,“ říká majitelka.Veškerá bazénová technologie je umístěna pod podlahou, pro potřeby údržby k ní lze sejít odstraněním jedné z velkoformátových dlaždic. „Chtěli jsme mít s údržbou co nejméně starostí, a tak dávkování probíhá automaticky. Čidlo umístěné uvnitř bazénu vždy v noci zkontroluje kvalitu vody a podle potřeby spustí filtraci či doplní chlór a další potřebné látky. My jen vše kontrolujeme,“ ukazuje na elegantní infopanely majitelka.

 

Teplo od slunečních paprsků

Vodu v bazénu i v přilehlém whirpollu ohřívají solární panely. Vše je připojeno do systému inteligentního domu, z jehož řídicího dotykového panelu lze vyčíst, že voda v bazénu má dnes 32 a ve vířivce 36 C. „Pokud solární teplo nestačí, nejen bazény, ale i celý systém vytápění se automaticky přepne na plynový kotel,“ popisuje majitelka.

Podlahové topení se skrývá pod antracitově šedou podlahou, v níž je zabudováno decentní a velmi příjemné osvětlení. To ovšem slouží jen k navození atmosféry, hlavní osvětlovací funkci plní závěsná a nástěnná svítidla. A protože se celý komplex využívá pochopitelně i v zimě, je zde ještě další topný systém, tentokrát sálavé radiátory, ukryté v podlaze těsně kolem obvodových stěn.

 

Horká lázeň pod duhovým osvětlením

Bazény jsou však jen začátek. V hlavní wellness hale si majitelé užívají ještě Sunsky. Jde o solárium nové generace, které se od těch tradičních podstatně liší tím, že pracuje na principu tzv. solární louky. K jejímu vytvoření se používá speciální zářič umístěný u stropu. Při pobytu pod ním se nejen opálíte, ale posílíte také organizmus. Působí totiž podobně jako skutečné Slunce. A pokud patříte k těm, které od klasických solárií odrazuje nepříjemný pocit stístněnosti, určitě oceníte, že vzdálenost mezi zářičem a ležící osobou je 140 cm.Chcete-li si prohřát celé tělo, nevystačíte si jen se soláriem. Saunová kabina Dyntar Sauna Thermo Royal je vlastně 2v1. Kromě klasické finské sauny, se vším, co k ní patří, má ve stěnách zabudované také halogenové infrazářiče. „Jsou skvělé, když se potřebujete rychle prohřát, třeba po návratu ze sáňkovačky nebo když člověk cestou domů promokne. Na rozdíl od sauny se totiž rozehřejí během chvilky,“ nešetří chválou majitelka. A třešničkou na dortu je v případě sauny stropní osvětlení, které mění barvu – žlutá zlepší náladu, zelená přinese jaro a modrá dodá na intimnosti. Náladu pomohou vytvořit i vonné esence a relaxační hudba. Ve stěnách je totiž zabudováno ozvučení.

 

Terapie pod hvězdami

Neobvyklé osvětlení je i v sousední parní kabině, jejímž dodavatelem byla opět společnost Dyntar. „V noci má člověk pocit, že se nad ním klene hvězdná obloha,“ říká majitelka. Na rozdíl od sauny, v níž je dominujícím materiálem finský thermoaspen, je parní kabina kompletně obložena černo-bílou drobnou mozaikou, pro níž si majitelka osobně dojela do Jablonce nad Nisou.I parní lázeň v sobě skrývá další funkci. Je v zabudován Soldos – zařízení rozptylující solný roztok – a při pobytu v ní můžete do páry přidat i eukalyptové esence. Pozitivní vliv na dýchací ústrojí je tak ještě zesílen. Samozřejmě nechybí ozvučení.

 

Ze sauny do baru

Bazén je spolu s dalším wellness zařízením umístěn v prosklené přístavbě pod tmavě hnědými trámovím s velkorysou výškou krovů. „Nechtěli jsme si připadat stísněně, proto ty prosklené stěny a vysoké stropy,“ vysvětluje majitelka. Skrze prosklené stěny, z nichž některé lze otevřít, je výhled do dvora se zahradní úpravou, na němž nechybí venkovní bazén či gril.Vraťme se však zpět do domu, protože v něm nám zbývá zajít ještě do zimní zahrady a především do baru. „Po pobytu v sauně je potřeba doplnit tekutiny,“ usmívá se majitelka. „Často se tu scházíme s přáteli na skleničku a děti přitom mohou řádit v bazénu,“ dodává.Bar je součástí společenské místnosti, která se pyšní zajímavým osvětlením. Vstupuje se do ní přímo ze zádveří se starými klenutými stropy. Společně s wellness studiem a zahradou vytváří odpočinkovou zónu celého domu, která zalita letním slunce působí chvílemi až středomořským dojmem. Kromě ní je v přízemí ještě samostatný dvoupokojový byt pro hosty. Bydlení majitelů a jejich dvou dcer je v patře domu.

Lenka Brdková

foto: Lukáš Procházka a archiv firmy Dyntar

www.domyabydleni.cz

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2