Yves Saint Laurent – od dámského smokingu po luxusní parfémy

11.říjen 2011 12:13

Hvězda tohoto dnes již světově proslulého návrháře na módním nebi zazářila poprvé v jeho necelých osmnácti letech. Tehdy totiž původem alžírský módní návrhář začal spolupracovat s významným módním domem Christiana Diora a jeho kariéra závratně stoupala. Mladý a nadějný Saint Laurent patřil k nejlepším návrhářům v Diorově módním domě a i z dnešního pohledu znamenala tato spolupráce v podstatě nejkreativnější a nejúspěšnější spojení v historii módy. Po smrti Christiana Diora v roce 1957 se ve svých jednadvaceti letech stal Yves Saint Laurent uměleckým ředitelem Diorova módního domu. Saint Laurent propůjčil diorovské módě vlastní tvář tím, že kombinoval charakteristické prvky Diora s realističtějším a spíše nositelným stylem. Zatímco jeho první kolekce Ligne Trapéze vzbudila ve světě módy nadšení a znamenala pro firmu 35% růst prodeje, jeho poslední kolekce připravená pro značku Christian Dior naopak propadla. Tehdejší zákazníci nechtěli přijmout Laurentem navrhovanou módu ulice s beatnickými prvky, která byla reprezentována černými roláky koženými bundami či vysokými holínkami.

V roce 1961 založil spolu se svým tehdejším partnerem Pierrem Bergém nový módní dům YSL. Po necelém půlroce již předvedl světu pod značkou Yves Saint Laurent svou první kolekci jedinečných a na svou dobu doslova převratných modelů. Trapézové šaty inspirované strohými obrazy holandského malíře Pieta Mondriana a pop artovými serigrafy Andyho Warhola módní svět přímo nadchly. Yves Saint Laurent začal s navrhováním unisexového oblečení a přenášením mužských prvků, jakými jsou sako a kalhoty, do ženské módy. Nejen na módní mola, ale i do světa módy jako takového přinesl dámský kostým s kalhotami a také vytvořil ženskou verzi pánského smokingu pro svou kolekci z roku 1965, kterou nazval Le Smoking. Tím, že pro ženy navrhl a vytvořil kolekci v podstatě přímo v mužském stylu, dokázal změnit představy o tom, jak se ženy mají oblékat.

V roce 1966 otevřel první ze sítě butiků prêt-à-porter s názvem Yves Saint Laurent Rive Gauche. Název tento řetězec butiků získal podle polohy prvního z nich. Svou neformálností dokonale kontrastovala první kolekce v této síti prêt-à-porter s elegancí a luxusem jeho linie haute couture.

Koncem 60. let v dobách hippies získaly modely YSL delší a romantičtější vzhled. V roce 1968 navrhl kolekci ve stylu safari a poprvé také použil průsvitné materiály. Ve svých kolekcích hojně používal samet a nechával se inspirovat Ruskem, Asií a Afrikou. V 70. letech se vrátil k androgynnímu vzhledu svých modelů, což v ženské i mužské módě představovalo saténové nohavice, načechrané košile a šátky svázané okolo pasu.

Ačkoli byl Yves Saint Laurent jedním z nejlepších a nejuznávanějších módních návrhářů 20. století, obchodním duchem příliš neoplýval. To vedlo k tomu, že se jeho módní dům dostal v polovině 90. let do ztráty. V roce 1999 značku YSL koupil Gucci Group a dodnes ji umělecky spravuje Stefano Pilati.

Yves Saint Laurent je jednou z mála značek, která každý rok pořádá přehlídky haute-couture.  I v současnosti představuje jedno z nejvýznamnějších jmen módního světa. Produkce YSL se však nesoustředí pouze na dámskou a pánskou módu, ale také na obuv, kabelky a jiné módní doplňky. Významnou součást produkce značky tvoří také kosmetika a dnes již světově proslulé parfémy.

Společnost ve světě vlastní více než 60 značkových obchodů Yves Saint Laurent. Jedná se o vlajkové obchody v Paříži, New Yorku, Londýně, Miláně, Hong Kongu a Tokiu. Značka je zastoupena také v řadě renomovaných butiků a v obchodních centrech po celém světě.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2