Vneseme do toho trochu světla…

3.prosinec 2012 12:49

K osvětlení obytného prostoru samozřejmě stačí holá žárovka s vypínačem, ale tak nějak to není ono. I ty nejspartánštější pokoje jsou vybaveny lampou – a často je právě tato lampa jejich největší chloubou. Stručně řečeno byste na osvětlení neměli šetřit. Světlo totiž může být moc krásné…

 

Serge Mouille: Floor Lamp  (USD 7380)

Francouz Serge Mouille navrhoval svá hranatá, protažená a hmyzu podobná osvětlovací tělesa v padesátých letech dvacátého století, aby se postavil – podle vlastních slov – záplavě italského designu, která se objevila na trhu. Jeho největší kus vybavený třemi rameny v sobě má sošnou a kinetickou estetiku, která jasně prozrazuje, že se lampa narodila na samém počátku vesmírného věku. Všechny tři lampy je možno namířit jakýmkoli směrem, takže osvětlí cokoli a kdekoli. Mouille navrhl svou lampu pro muže, který jasně věděl, co potřebuje. „Chci hodně světla,“ řekl, „protože mám v Jižní Americe klienty, kteří mají velké domy.“ Lampa s konstrukcí z lakovaného hliníku a oceli se od té doby stala jednou z ikon osvětlovacího designu.

 

Poul Henningsen: Artichoke  (USD 57 600)

Dokonale modernistická stropní lampa pojmenovaná po zelenině a prodávaná za děsivou cenu – to je Artichoke ze zlatého období moderního designu, přesněji řečeno z roku 1958. Dánský architekt ji vytvořil z vrstev překrývajících se ‚lístků‘ tvořených laserem řezanými skleněnými tabulkami, které do kostry ručně zasazují a nastavují ti nejzkušenější pracovníci společnosti Louis Poulsen. Díky dokonale přesnému nastavení skleněných tabulek dokáže lampa osvětlit prostor kolem sebe tak, že její měkké světlo v žádném směru neoslňuje a udržuje si přirozený jas a barvu.

Skandinávští návrháři napsali mnoho klasických kapitol moderního designu, ale jen málokteré jejich dílo dosáhlo statusu ikony – Artichoke je jedním z příkladů, kdy se to povedlo. V čem spočívalo největší Henningsenovo kouzlo? Na přelomu dvacátého století vyrůstal v malém dánském městečku bez elektřiny a snažil se do svých elektrických osvětlovacích objektů přenést měkkou záři a rovnoměrný rozptyl plynového světla.

 

Mariano Fortuny: Fortuny Lamp  (USD 5000)

Podle slov španělského designéra Mariana Fortunyho není důležité ani tak množství jako spíše kvalita světla. Fortuny Lamp z roku 1907, která vyjadřuje raně modernistický důraz na industriální materiály, funkční styl a prostorovou roli objektů, této filozofii plně odpovídá. Osvětlovací těleso, které dominuje celému okolí, ale zároveň dokáže zdůraznit třeba jen jediný detail celku, odkazuje na Fortunyho úspěchy na poli scénického architekta. Její výška se dá upravit a reflektor je možné namířit v podstatě kamkoli. Stínidlo je vyrobeno z bavlny a natažené na ocelovém rámu.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2