Vášeň pro střevíčky

30.listopad 2011 14:07

Už malé dívky k nim obdivně vzhlíží, tajně si je půjčují od maminky, aby si je mohly vyzkoušet a na chvilinku si připadat neodolatelné. Řeč je o botách na vysokém podpatku. Popelčin pověstný střevíček nás provází od dětství do dospělosti, a to, co jsme kdysi obdivovaly a tiše záviděly, se u nejedné ženy změní v životní vášeň.

Boty jsou jakousi tečkou za dokonalým outfitem ženy i muže. Chceme-li vypadat skutečně dobře, nesáhneme po prvních botách v botníku, ale vybíráme tak, aby ladily se zbytkem garderoby. A většina žen, pokud se chystá na nějakou společenskou událost, zvolí boty na podpatku. Ačkoli jsou boty na vysokých podpatcích ve většině případů veskrze nepraktické a i lékaři je zatracují, ženy je zkrátka milují. Co na tom, že chůze na jehlách po dlažebních kostkách vyžaduje extrémní soustředění a na namrzlém chodníku se pak rovná kaskadérskému kousku? Vždyť jsou tak úžasné a díky nim se dokážeme změnit v ženu vamp či elegantní dámu. Vysoké podpatky totiž prodlužují nohy a ty pak vypadají štíhlejší. Navíc ženu nutí k pomalejší vzpřímené chůzi, což jí dodá na eleganci i svůdnosti. Jistý pocit nepohodlí, který vysoké podpatky provází, je naprosto vyvážen tím, že ženě propůjčí vzhled gazely či hollywoodský look. Je skutečně jen málo žen, které střevíčky na podpatcích zcela odmítají, většina má doma alespoň dvoje či troje, které střídá podle příležitosti. Není však výjimkou, že žena propadne vášni pro tento druh obuvi a řadu bot na jehlách průběžně doplňuje o ty nejluxusnější kousky.

 

Christian Dior, Chanell, Prada, Louis Vuitton…

Je v podstatě nemyslitelné, aby si žena například k večerní róbě od Diora obula jiné střevíčky než od slavného módního návrháře či prestižní světové značky. Většina módních značek také vedle kolekcí oděvů pravidelně prezentuje i kolekce obuvi. Najdete mezi nimi jak botky na sice velmi vysokém, ale relativně pohodlném podpatku, tak i botky na neuvěřitelně vysokých jehlových podpatcích, jež jsou určeny spíše ženám, které už s chůzí v nebeských výšinách mají dostatečnou zkušenost.

 

Louboutinky

Boty, které jsou po celém světě synonymem luxusu a pro mnohé ženy se stávají doslova drogou, vycházejí z mistrovské obuvnické dílny Christiana Louboutina. První boty vznikly pod rukama tohoto muže před dvaceti lety a dnes z nich šílí ženy po celém světě. Jsou charakteristické svými jasně červenými podrážkami a nekonečně vysokými podpatky. Proslulý francouzský obuvník Christian Louboutin navrhuje boty s vášní, která jim vynesla celosvětový úspěch, a se stejnou vášní tyto boty ženy nakupují. Sám Louboutin považuje vynález podpatku za úplné bláznovství, které je vzdálené čemukoli přirozenému. Ale právě onu nepraktičnost a rafinovanost na těchto botách zbožňuje. A pravděpodobně ji zbožňují i ženy. Jak jinak si vysvětlit, že jsou schopny se kvůli jeho botám i zadlužit nebo se dokonce nechat zavřít. V buticích, kde prodávají Louboutinky, můžete často zaslechnout rozhovory typu: Budeš mít ty boty kam nosit? Ne, ale bez nich neodejdu, i kdybych je měla nosit jen doma po obýváku.

Pokud jste i vy propadla vášni pro střevíčky na podpatcích, máte rozhodně z čeho vybírat, ovšem například slavné Louboutinky v České Republice zatím nekoupíte.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2