Vánoce v duchu exotiky

25.listopad 2011 09:40

Vánoce máme v našich končinách spojeny s tradičními zvyky, ke kterým neodmyslitelně patří ozdobený vánoční stromek, štědrovečerní večeře v podobě bramborového salátu a smaženého kapra či řízků, kupa čím dál tím dražších dárků, koledy a stále častěji bohužel také stres a nestíhání. Svátky, které pro všechny děti představují nejkrásnější dny v roce, se pro nás dospělé stávají obdobím napětí. Místo odpočinku a pohody na poslední chvíli bereme útokem obchody, abychom uspokojili konzumní potřeby našich blízkých, a ani si neuvědomujeme, že se nám tím možná naopak vzdalují. Pokud si teď říkáte, že rozzářené oči vašich ratolestí nad rozbalenými dárečky vypovídají o něčem jiném, pak byste rozhodně neměli zapomenout mít pod stromečkem připravený fotoaparát. Snímky těchto zdánlivě nezapomenutelných okamžiků totiž budou za pár dní to jediné, co vám ono nadšení připomene. Doba, v níž žijeme, je stále konzumnější, a to, co potřebujeme či po čem toužíme, dnes běžně kupujeme sobě i dětem v průběhu roku, aniž bychom čekali na Vánoce. Není proto divu, že přitažlivost dárků se snižuje a děti o nich během relativně krátké doby často ani nevědí. Ve stále hektičtější době až příliš často zapomínáme na to, že Vánoce by měly být svátky klidu a míru, které blízcí lidé a především rodina tráví spolu. Oč intenzivnější a jedinečnější je tento společný prožitek, o to déle si jej uchováme v paměti. Zkuste proto zapomenout na konvence a připravte rodině netradiční Vánoce, na které budou ještě dlouho vzpomínat. Vynechte pečení vánočního cukroví i nakupování dárků a místo toho si užívejte kouzlo adventu při svíčkách a koledách a na Vánoce pak vyrazte s celou rodinou někam, kde si budete moci společně užívat radost a pohodu. A když už se odhodláte k takovému kroku, proč pro jednou nezapomenout i na to, že Vánoce máme spojené se zimou, a nevydat se za pořádným teplem.

Možností, kam se vydat, je řada. Chcete-li však tyto jedinečné okamžiky prožít někde, kde je skutečně teplo a nejlépe také moře, je potřeba počítat s relativně dlouhou dobou letu a vyhradit si pro tuto dovolenou alespoň deset dní, tak totiž budete mít příležitost si ji dostatečně užít. Pokud přece jen nebudete chtít na Vánoce vynechat dárky, nakupte je před odletem na letišti. Aspoň vám doba čekání na letadlo rychleji uteče.

Pokud za cílovou destinaci zvolíte Singapur, určitě nebudete litovat. Toto samo o sobě velmi pěkné místo, ač leží v Asii, nezapře svou multikulturnost a v období Vánoc celé září. Vánoční výzdoba je zde velkolepá a symbióza křesťanství s ostatními náboženskými směry dává právě v této době městu skutečně nezapomenutelný ráz. Na ostrově Sentoza, kam se můžete dopravit z města lodí či lanovkou, si užijí nejen děti, pro které je zde spousta atrakcí, ale i dospělí. Při koupání v moři zde budete mít možnost obdivovat nejen vzrostlé palmy, ale také obrovské vánočně nazdobené stromy. Pro ty, kdo dávají přednost spíše klidu, je pak vhodnější za koupáním vyrazit na některý z menších ostrůvků, které jsou zcela přírodní, a procházka exotickým prostředím přímo pod kokosovými palmami je pro mnohé vítaným kontrastem s ruchem velkoměsta. Pokud už do Singapuru zavítáte, neměli byste opomenout ani návštěvu botanické a zoologické zahrady. Obě jsou totiž natolik jedinečné, že je lze těžko srovnávat s jinými. Procházet se mezi nádhernými rostlinami, o jejichž existenci jste neměli ani potuchy, či bloumat s opicemi nad hlavou, tygrům či lvům na dosah, se vám jen tak někde nepodaří.

Stravovat se v Singapuru můžete téměř kdekoli, ať už zvolíte luxusní hotel, či rychlé občerstvení, najíte se velmi dobře a chutně. Všude je zde nepřeberná nabídka různých asijských a indických specialit a také mnoho mořských plodů a ryb. Jen klasický kapr je zde k dostání velmi těžko, ale když už uděláte výjimku ve způsobu trávení Vánoc, proč byste se pro jednou neobešli bez kapra.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2