Trocha domácího designu

30.listopad 2012 10:14

Jestliže chcete světu ukázat, že existují kousky nábytku, které si rozhodně zaslouží pozornost, máte nejlepší příležitost. Kouzlo stylově vytříbené domácnosti rozhodně nespočívá v jihoněmecké obývací stěně nebo montovaném severském nábytku. Stačí málo – jeden kus sem, druhý kus tam. Kvalitní designový nábytek je totiž jako lidé: také potřebuje prostor…

 

Arne Jacobsen: Egg  (USD 16 100)

Padesátá léta se stala základním kamenem dánské designérské školy. Když Arne Jacobsen v roce 1958 přijal nabídku k práci pro SAS Royal Hotel v Kodani, nezdržel se pouze u vnitřního vzhledu, ale přišel i s několika návrhy na nábytek a drobné vybavení jako třeba osvětlení, popelníky či příbory. Mezi tyto návrhy patřilo i slavné Vejce, které je společně s Jacobsenovým křeslem Swan neboli Labuť pokládáno za vůbec první čalouněné otáčecí křeslo na světě. Ještě dnes, více než padesát let po svém vzniku, patří Egg k nejuznávanějším kusům poválečného designu a můžeme se s ním setkat v mnoha reklamách, filmech a televizních programech, kde zastupuje sofistikovaný urbanismus.

 

Ludwig Mies van der Rohe: Barcelona (USD 6818)

Ludwiga Miese van der Rohe můžeme bez váhání pokládat za jednoho z nejvlivnějších tvůrců toho, čemu říkáme městský design. Geniální architekt, který po Walteru Gropiovi převzal vládou nad školou Bauhaus, V České republice máme samozřejmě nejlepší příklad v brněnské Vile Tugendhat. A stejně velkou stopu jako v architektuře za sebou van der Rohe nechal i v designu užitného vybavení. Ostruhy v tomto oboru získal poté, co společně s Lilly Reichovou navrhl německý pavilon pro Mezinárodní výstavu v Barceloně v roce 1929. Jeho hlavním úkolem bylo vytvořit místo, které by mohl navštívit během slavnostního otevření výstavy španělský královský pár. A van der Rohe stvořil moderní trůn, který dodnes známe pod názvem místa, kde se poprvé objevilo na veřejnosti. Dodnes se vyrábí podle původní specifikace a původním postupem. Kůže sedáku a opěradla je ručně šitá a každé křeslo se vyrábí z jednoho kusu hověziny. Ručně se provádí i vycpávání a prošití a rám z chromované oceli je vyleštěn jako zrcadlo.

 

Charles a Ray Eamesovi: Eames La Chaise (USD 10 365)

Padesátá léta dvacátého století znamenala pro Spojené státy na jednu stranu velkou dávku politické schizofrenie a na straně druhé nástup moderního způsobu života, který se projevil téměř ve všech ohledech tvary automobilů počínaje a užitným designem konče. Manželé Eamesovi v tomto moderním způsobu života hráli nepřehlédnutelnou roli. Jestliže dnes kdekoli narazíte na nábytek z ohýbané překližky, můžete jim v duchu poděkovat – právě oni vnesli do designu oblé tvary. Kromě dřevěného základu často pracovali i s tvarovaným sklolaminátem. A právě ten se stal základem přelomového designového kusu La Chaise. Je to křeslo, které nikdy, nikde a za žádných okolností nepřehlédnete. Je to kus nábytku, který v každém zanechá silný dojem. Puristům se možná zamlouvat nebude, ale ani oni ho z hlavy jen tak nedokáží dostat.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2