Symfonie na úpatí Nízkých Tater

4.listopad 2011 15:19

Harmonie materiálů a barev, které zní v důmyslných akordech a přes pomalejší a něžnější začátek vás dovedou až do velkolepého finále. Neboli originální bydlení plné atraktivních detailů, které vytvářejí dokonalý celek završený terasou.

Architektu Pavlu Rekovi se v posledním, ustupujícím patře „penthouse“ charakteru, který disponuje stopadesátimetrovou terasou, podařilo vytvořit neotřelé bydlení pro singl muže a kupu přátel. „Právě velká společenská aktivita ovlivnila zadání investora, který požadoval nejen soukromí, ale především dostatek prostor pro setkávání s přáteli,“ popisuje zadání architekt Pavel Rek, který vyšel jako vítěz z minitendru majitele bytu. „Protože jsme do projektu vstoupili ve fázi, kdy bylo možné ještě měnit dispoziční řešení, podařilo se nám tento požadavek naplnit,“ dodává.

 

Velkorysý prostor

V bytě o výměře 250 m2 vznikla velkorysá společenská zóna, kdy centrální obytný prostor s kuchyní a jídelnou zaujímá plochu téměř sto metrů čtverečních. Vládne v něm černá a bílá, jejich kontrast změkčují teplé odstíny hnědé. Dřevěná třívrstvá podlaha je z afghánského ořechu. Strop je naopak zářivě bílý. Zásluhu na tom má barrisol, polyvinylová fólie, která „umí“ rozptýlit umělé světlo tak, že vytváří dojem denního. „Abychom tohoto efektu co nejvíce využili, instalovali jsme po celém obvodu místnosti skrytou světelnou rampu, která strop podsvětluje,“ říká architekt Rek. LED osvětlení pod stropem doplňují klasická přisazená svítidla a v obývacím pokoji pak další nepřímé osvětlení umístěné v lineárních žlabech v podlaze. Podobným způsobem je osvětlena chodba i další prostory.

Kuchyňskou linku vytvořilo na míru špičkové moravské truhlářství Tring invest, kromě nerezu byl při její výrobě použit umělý kámen polystone a skla lacobel. „Lacobel jsme využili vícekrát, mimo jiné také v koupelnách a na toaletách. Skleněné jsou i všechny dveře, posuvné do pouzdra Eclisse na celou výšku místností. Všude, kde to bylo možné, nahradily dveře zděné příčky. Byt tak disponuje zajímavými průhledy a už ze vstupní haly lze dohlédnout na terasu, která lineárně řešený byt uzavírá,“ popisuje autor projektu. Na stěnách, které nemohly být ze skla, visí často zrcadla, jež prostor opticky ještě zvětšují a vytvářejí zajímavé efekty. Ve všech soukromých pokojích kryjí skleněné stěny závěsy, které umožňují prostor otevřít průhledům, nebo zaclonit, podle toho, jak potřebuje majitel.

 

Kouzlo živého ohně

Zakázkovou výrobou jsou i ostatní kusy nábytku, jejich design navrhl architekt Pavel Rek. Výjimkou je masivní sněhobílá sedací souprava a židle, které pocházejí od světoznámého italského producenta nábytku Dall Agnese.

Originální a nepřehlédnutelnou dominantou obývacího pokoje je krb, který je součástí stěny, jež obývací prostor odděluje od ložnice majitele. „Jde o plynový krb na dálkové ovládání belgické provenience, který je ze zadní strany kryt speciálním japonským sklem. Když na něj položíte ruku, nemůže se vám nic stát, protože sklo je jen mírně zahřáté,“ uvádí architekt Rek. Krb je dlouhý 1,6 metru a z ložnice jej lze přistínit posuvnou skleněnou příčkou.

Naproti krbu pak pohled upoutají dvě televizní obrazovky vedle sebe, celkem je v bytě sedm televizí, osmá je na terase. „Ačkoli se to někomu může zdát neobvyklé, majitel obrazovky požadoval především kvůli společenským setkáním,“ vysvětluje Pavel Rek.

 

Relax v domácím spa

Ze společenské místnosti vede skrze prosklené posuvné dveře chodba přímo na terasu. Při cestě na ni minete vlevo parní kabinu s obklady imitace zkorodovaného stříbřitého plechu od společnosti Villeroy & Boch, do níž se vzhledem k rozměrům (12 m2) vejde početná skupina přátel. S podobnou alternativou počítá i jacuzzi, umístěná vpravo od spojovací chodby. Od terasy ji oddělují francouzská okna, takže v letních měsících se snadno stává součástí venkovního prostoru.

Rozměry a zařízení terasy jsou vskutku impozantní. Její větší část má podlahu z exotického Banquirai, které výborně odolává změnám klimatu, včetně sněhové nadílky. I terasa je zařízena především s ohledem na společenské akce. Kromě letní kuchyně s barbecue, k níž patří i stůl pro 10 osob, je zde kino. Při filmovém promítání se plátno spouští ze střechy, která je záměrně protažena hluboko do terasy, projekční přístroj se naopak skrývá pod podlahu terasy. Kromě toho je tu také ochlazovací káď pro návštěvníky parní kabiny a bazén. „Jsme na střeše, a tak samozřejmě nedisponuje nijak ohromující hloubkou, jde spíše o relaxační prostor, navíc s vířivkou a dalšími masážními efekty,“ vysvětluje architekt Rek. Menší plocha terasy je pokryta umělým trávníkem, na který se rozkládají lehátka při privátní projekci.

Kromě toho se úzký pruh terasy táhne podél celé jižní strany bytu a dá se na ni vstoupit i z obývacího pokoje a ze soukromých prostor majitele.

 

Byt v bytě

Privátní prostory majitele jsou jakýmsi bytem v bytě. Kromě ložnice s pracovnou, v níž dominuje černá barva, je tu téměř dvacetimetrová koupelna s pohodlnou vanou pro dva od italské společnosti Gruppo Treesse, z níž lze sledovat vestavěnou televizi. Nechybí ani prostorná sprcha rovněž pro dva. „Koupelna je obložená tmavým zebranem, keramickým velkoplošným obkladem a lacobelem. Podlaha z keramické dlažby a strop z barrisolu jsou ve světlých barvách,“ popisuje Pavel Rek. Do ložnice se vchází přes prostornou šatnu z chodby, která navazuje na vstupní halu. Z téže chodby lze posuvnými dveřmi vejít do ložnice pro hosty, i ona má svou vlastní šatnu a koupelnu se sprchovým koutem. V zádveří pak nechybí šatna, která slouží i jako komora. Její součástí je také oddělený, tři metry čtvereční velký prostor pro boty.

Do celé této přehlídky luxusu a pohodlí se pak vchází jedněmi ze dvou otočných dveří v bytě (druhé najdete u parní kabiny). I ony byly vytvořeny na míru a zaujmou hned po vystoupení z výtahu. Jsou totiž celé černé a vysoké 2,3 metru.

www.domyabydleni.cz

 

 

Autor: Lenka Brdková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2