Snídaně v Praze

18.červenec 2011 09:27

Jsou vaše všední dny plné rituálů a situací, které se pravidelně opakují? Rádi vzpomínáte na dovolenou, kdy jste den začínali báječnou snídaní, při které jste si jídlo nejen vychutnali, ale zároveň i konverzovali se spolustolovníky? Není nic jednoduššího než si dopřát trochu luxusu i v každodenním životě. Zkuste si místo pracovního obědu dohodnout snídani v jednom z vyhlášených pražských podniků. Uvidíte, že den najednou začne zcela jinak, vy se budete cítit daleko lépe – někdo možná více světově, jiný bude třeba jen pozitivněji naladěn do pracovního shonu. Rána jsou pro mnoho lidí jedním z nejhektičtějších okamžiků dne, ale pokud se pro snídani rozhodneme a dokážeme ranní povinnosti skloubit, zcela jistě nebudeme litovat.

Typickou stálicí na pražském snídaňovém nebi je Café Louvre na Národní třídě. Chodí sem snídat jak lidé z byznysu, tak z umělecké sféry. Louvre je typická kavárna, kterou by neměl vynechat žádný zájemce toužící poznat taje a záludnosti snídání mimo domov. Nicméně se zde nemusí začínat. A pro první zkušenost nemusíte využít ani druhé nabízené místo, nikoliv druhé kvalitativně, a to Café Imperial. V letních měsících se přímo nabízí šance najít skvělý podnik s venkovní zahrádkou. Francouzské café Milléme je pro tento krok naprosto ideální. Pokulhává pouze poloha. Pokud zrovna nejste rezidenti pražských Vinohrad, je to trochu vedle hlavní trasy a očekávání vašich spolustolovníků. Nicméně v Milléme se budete cítit opravdu výjimečně, opečovávaně a zcela jistě zde zažijete stejnou atmosféru jako ve Francii. Hodí se i základy francouzštiny pro snadnější objednání či porozumění menu. Pokud máte jen chuť, ale ne doslova hlad, můžete kombinovat výbornou kávu jak se sladkým, tak i slaným pečivem. Výborné jsou croissanty nebo pečivo plněné poctivou čokoládou. Slaný směr zastupuje quiche na několik variant. Vybrat si můžete se šunkou, pórkem, třemi druhy sýrů nebo cibulí. Pro ty, kteří mívají po ránu větší hlad, podávají v Milléme speciální francouzskou snídani nebo připraví omeletu, dle výběru. A omelety umí opravdu výborné. Vynikající je jak se šunkou a sýrem, tak i s cibulí a olivami. Součástí café je i pekařství a cukrářství. Při přípravě baget a chleba požívají v Milléme speciálně profiltrovanou vodu a samozřejmě prvotřídní mouku a cereálie. Typické francouzské croissanty jsou opravdu máslové a přímo se rozplývají. Nejlepší jsou hned po vytažení z pece se silným ristrettem. Mnoho lidí na snídani neodolá a koupí si s sebou pár sladkých kousků, připravených z originální čokolády z čistého kakaového másla, vanilky, vybraného ovoce, z moučky lístkových oříšků, jedlých kaštanů, pistácií či dalších ingrediencí. Snídat na náměstí Jiřího z Poděbrad je tak velmi příjemné a díky sladkým kouskům si na pohodovou atmosféru vzpomenete i během dne.

Na Újezdu pro změnu najdete Café Lounge, které je více kontinentální a spíše se tak hodí pro byznys snídaně. Je nedaleko od Café Savoy, ale nabízí poněkud intimnější prostředí a zároveň servis na vysoké úrovni. Díky menší kapacitě nemusíte mít pocit, že vás někdo sleduje nebo že natrefíte náhodou na někoho, s kým se zrovna nechcete potkat. Vybírat můžete z několika druhů čerstvé kávy, ze které si necháte připravit svůj první ranní šálek. Z jídla pak z netypických vajíčkových variací, omelet či palačinek. Za doporučení pak stojí položka menu s názvem Anglický snídaňový talíř. Snídaně v tomto duchu je opravdu opulentní a nasytí vás na celý den. Milá obsluha dotváří velmi příjemné prostředí, ve kterém se cítíte jako doma, a nebude se vám chtít odejít. Za zmínku stojí, že se Café Lounge snaží rozšířit svůj arzenál i na obědy a večeře.

Pokud vašemu protějšku nechcete zdlouhavě vysvětlovat, jak se dostane do těchto míst, je vhodné zvolit tradičnější snídaňové destinace. Kromě těch zmíněných na začátku, stojí za hřích i Café Savoy nebo vinohradské Al Cafetero. Mimo nejsou ani hotely v centru Prahy. Hotel Yasmin v ulici Politických vězňů nabízí snídani nejen hotelovým hostům, ale i tzv. lidem z ulice. Jednotná sazba může možná někoho poněkud vystrašit, ale nabídka je opravdu grandiózní.

Říká se, že vlastní zkušenost je nepřenositelná, a u snídaní to platí snad dvojnásob. Když jednou vyzkoušíte, nebudete chtít přestat. A byznysovou snídani během týdne můžete přenést i na víkend a s rodinou absolvovat typický nedělní bruch… Není přece nic lepšího než začít den příjemně.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2