Rok 2013 doporučuje střízlivost

5.únor 2013 12:47

V oblasti pánské módy se příliš často módní výstřelky netrpí. Jistě, tu a tam se objeví návrhář, kolem něhož vznikne aura skandálnosti, ale pánská móda je sama o sobě přísně konzervativní a nerada experimentuje za povolenou mezí. Nikoho tedy nepřekvapí, že kolekce pro rok 2013 znovu rýžuje ze stejného zlatého potoka.

 

Lanvin – elegantní avantgarda

Albert Elbaz, rodák z marocké Casablanky, navrhuje pánskou módu pro Lanvin už dvanáctým rokem. V roce 2012 vydal fotoknihu se třemi tisíci snímky, které dokumentovaly všechno, co pro Lanvin kdy navrhl – a pokračuje ve spanilé jízdě i nadále ve svém duchu, který je naprosto jasně čitelný a přitom rafinovaný. Tento odborník na řasení do temně šedé a černé pánské kolekce vnesl jasně definované hrany, skloubené s pečlivým šitím a hrou s oblým tvarem. Podařilo se mu spojit luxusní materiály s inovativními tvary a každý kus kolekce je výrazný a osobitý aniž by narušoval jednotnou linii.

Nač se můžeme těšit? Na jedné straně Elbaz navrhl dlouhé kabáty s ostrými rameny a ozdobnými knoflíky, na druhé pak saka se zaobleným střihem a kapsami na zip. Na jedné straně vidíme rafinovanost extrémně černých látek zdobených kožešinou, na druhé strohost kožených dvouřadých sak. Sice to může znít jako umění pro umění, nucená hravost a marnivost materiálů, ale kolekce jako celek dokonale drží při sobě.

 

Givenchy – divoké srdce

Riccardo Tisci začal pro Givenchy navrhovat nejdřív dámské kolekce a až po několika letech se ujal i kolekcí pánských. Značce dokázal vtisknout svou fascinaci gotickou temnotou a strohostí vesmírného věku, což ale neznamená, že by pracoval jednobarevně. Jím navržené tričko s krátkým rukávem a ozdobené obrázkem vzteklého psa, se stalo módní ikonou celebrit v roce 2012; přestože i kolekce pro jaro 2013 obsahuje velké vzory, drtivá většina jí je velmi tradicionalistická a prozrazuje spíše inspiraci latinskoamerickou kulturou.

S tím se samozřejmě spojují temné odstíny šedi a černá barva. Díky nim ovšem dokonale vyniká perfektní krejčovské zpracování materiálů a střihy. Letos se nedočkáme žádných výstřelků, ale minimalismu, který ovšem v Tisciho podání dokáže být neuvěřitelně zábavný a velmi mužný – třeba v podobě překrásně střiženého černého sametového saka.

 

7 Regent Lane – věčná klasika

Dvojice studentů obchodu z americkém Pensylvánie se rozhodla zaplnit mezeru na americkém trhu kolekcí, která upomíná daleko spíše na tradičně seriózní britskou módu s lehkou příchutí italského švihu a elegance. Přestože společnost 7 Regent Lane existuje pouhý rok, podařilo se jí zanechat jasně viditelnou stopu. Kromě běžného sortimentu sportovně laděných bund, košilí a kalhot nabízí také formální oblečení ve třech řadách; nás zaujala řada Elite Collection, která daleko přesahuje očekávání a nabízí dokonale zpracované a navržené obleky za příznivou cenu, kterou by zákazník za oblek na míru, který je ušit od prvního měření do tří týdnů, rozhodně nečekal.

Jak to dokázali? Kouzlo samozřejmě spočívá v přiškrcování nákladů, ale také v tom, že oba zakladatelé jsou absolventi obchodních studijních oborů. Na kvalitě jejich produkce to nic neubírá. Okruh jejich zákazníků se čím dál rozšiřuje – každý muž by totiž měl mít ve skříni nejméně jeden velice kvalitní oblek upravený na míru pro ty nejlepší příležitosti. Produkce 7 Regent Street si navíc díky použití kvalitních materiálů jako je čistá vlna nebo kašmír zachovává velkou trvanlivost. Saka jsou navíc plně podšitá, aby se dokázala na postavě pevně rozložit.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2