Rodinné stříbro jménem Villeroy & Boch

22.březen 2011 09:57

Když Francois Boch založil v roce 1784 v lotrinském městečku Audun le Tiche továrničku na výrobu stolního porcelánu, určitě netušil, že začíná psát historii firmy, které ještě v jednadvacátem století ponese jeho jméno.

Předností porcelánu Boch byla od prvopočátku špičková kvalita. Francois totiž zavedl do výroby revoluční technologie, mimo jiné nechal hrnčířské kruhy pohánět vodou. Jeho dělníci tak šetřili síly a mohli se soustředit na precizní ztvárnění. Po pár letech přesunul Boch výrobnu do nedalekého Lucemburska, kde vedení firmy sídlí dodnes. Právě zde spatřil světlo světa modrý větvičkový vzor, který porcelán Villeroy & Boch zdobí do dnešních dnů. Na počest místa svého zrodu nese jméno Alt-Luxemburg. Před koncem 18. století vstupuje na scénu i druhý z dvojice zakladatelů – Nicolas Villeroy. Ve Vaudrevangu (dnes Wallerfangen) otvírá konkurenční podnik, jenž se specializuje na dekorování, třeba i pomocí rytin.

 

Obchodní spojení završené sňatkem

Jean-Francois Boch, pokračovatel v tradici, otevírá počátkem 19. století svůj třetí výrobní závod v německém Mettlachu. V bývalém benediktinském opatství našel ideální místo pro podnikání. Zřejmě proto tu společnost najdete ještě dnes. V nové továrně začal využívat moderní technologie založené na mechanizaci a zcela novém způsobu vypalování v pecích. Významným milníkem v historii firmy byl rok 1836. V tomto roce spojili Jean-Francois Boch a Nicolas Villeroy své síly. Jejich partnerství bylo o šest let později stvrzeno sňatkem jejich potomků.

Své mistrovství demonstrovala firma mimo jiné při vytváření slavného drážďanského mléčného baru, který je celý obložen ručně malovanými dlaždicemi z produkce Villeroy & Boch. Pečlivě rekonstruovaný bar můžete navštívit v ulici Bautzner v Drážďanech, jeho dokonalá replika je i v muzeu firmy v Mettachu.

 

Ve znamení čtyř

Současností firmy, které je v držení již osmé generace původních zakladatelů, jsou dvě čtveřice. Společnost se dělí na čtyři divize: koupelny a kuchyně, wellness, obklady a dlažby, stolování. Všechny jejich výrobky a koncepty jsou vytvářeny v některém ze čtyř stylů. Velkoměstský Metropolitan je ve znamení čistých tvarů pro příznivce minimalismu. Reprezentují ho například kolekce nádobí New Vawe či Flow, v koupelnách pak Memento či City Line. V přímém protikladu k němu je Country styl, který do vašeho domova vnese harmonii přírody a vytvoří oázu klidu. Venkov evokují i názvy kolekcí – French Garden, Urban Nature, Country Heritage (stolování), Pure Stone, Sunberry (koupelny a wellness).Classic obléká tradiční modely a nápady do moderního hávu. Díky tomu se i milovníci starých časů mohou obklopovat nejnovějšími technologiemi vyrobenými z moderních materiálů. Pokud zařizujete kuchyň, hledejte pod názvy Vivian, Samarah, Ivoire, pro starosvětskou koupelnu volte třeba Hommage či Amadeu. Svěží dekor, veselé barvy a jednoduchá řešení pro každou situaci – prostě Easy. Pokud jste i vy vyznavačem této životní filozofie, pak vás určitě potěší koupelnová kolekce Loop & Friends či nádobí Wonderful Word.

 

Lenka Brdková

foto: archiv firmy

www.domyabydleni.cz

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2