Příležitost pro luxusní rekreaci s dodatečným příjmem

7.červenec 2011 09:01

Chvíle volna nebo dovolené chce snad každý trávit v příjemném prostředí s možností aktivního odpočinku. Dávno pryč jsou doby, kdy Češi ve volném čase nejčastěji pracovali na chalupách nebo dokonce stavěli své rodinné domy. Náročná povolání a každodenní pracovní vypětí si žádají dostatečné obnovení sil a relaxaci. Rekreační nemovitost v podobě apartmánu si proto v několika posledních letech pořídilo relativně velké množství českých rodin. A důvody jsou velmi prosté. Údržba je mnohonásobně jednodušší než u chaty či chalupy a majitel se může věnovat výhradně svým zálibám a koníčkům. Díky správcovským společnostem lze tyto nemovitosti i snadno pronajímat, a získat tak dodatečné příjmy. Navíc jsou apartmánové domy zpravidla umístěny v rekreačních resortech s dostupnou infrastrukturou a službami.

A že se nemusí jednat výhradně o horské apartmány, dokazuje úspěšný projekt, který je vybudovaný na březích Lipenského jezera. Téměř sto luxusních bytů vyniká svým designem, vybavením a samozřejmě i umístěním. „Naši majitelé oceňují zejména polohu na březích Lipna a blízkost jak zimních, tak letních sportovních aktivit. Neoddiskutovatelný je i design s vnitřní výbavou – každý prázdninový byt totiž disponuje saunou, luxusním koženým nábytkem a samozřejmě terasou,“ říká Peter Antonissen ze společnosti Sparcs, která byty postavila a prodává. Promyšlená je i koncepce, která zajišťuje pronájem. „Společnost poskytující správu, úklid a recepční služby, také zajišťuje pronájem apartmánů v době, kdy je jejich majitelé nechávají opuštěné. Příjmy z pronájmu se pak rozpočítávají dle předem stanoveného klíče. Za rok si tak majitel, po odečtení nákladů na režii, může přijít až na sto tisíc korun navíc,“ dodává Antonissen. Nicméně hlavní výhodou je, že přijíždíte do připraveného a uklizeného bytu, kde máte dostatek soukromí, ale zároveň jsou všechny služby doslova na dosah. Vlastní obsazenost se podle Luboše Krejzy pohybuje v sezóně mezi 75 až 80 procenty.  „Není výjimkou, že si apartmán pořizují rodiče, kteří již mají odrostlé děti a kalkulují s možností společných dovolených včetně hlídání budoucích vnoučat,“ říká Lukáš Krejza ze společnosti Lipno Lake Resort a dodává, že jejich klientela je zvyklá na vysokou úroveň služeb.

Důkazem toho, že zajímavá architektura může vyrůst i na českých horách, je pro změnu krušnohorský Klínovec, kde se k prodeji nabízejí řadové domy, apartmány a studia. Za návrhem stojí známé kodaňské architektonické duo – Američan Kekoa Charlot a Dán Niels Friis. A severský styl je patrný na první pohled. Díky promyšleným prvkům, jako jsou živé zelené střechy nebo dřevěný obklad fasády, působí domy velmi klidně a nerušeně. Na rozdíl od Lipna není oblast Klínovce a sousedního německého Fichtelbergu tolik rozvinutá, a proto se developer aktivně podílí i na rozvoji infrastruktury a sportovních aktivit v okolí projektu. Ve spolupráci s místní správou se připravuje vybudování cyklistického okruhu a stezky pro in-line bruslení. Okruhy budou co nejvíce kopírovat vrstevnice Klínovce, aby byly pohodlné i pro rodiče s dětmi. V zimních měsících pak budou trasy strojově upravovány pro běžecké lyžování. „Stejně jako na Lipně se i na Klínovci dají apartmány dále pronajímat. Celý proces by majitelům měla usnadnit stálá recepce,“ dodává Pavel Velebil ze společnosti Tide reality, která projekt prodává.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2