Něco na zub…

27.listopad 2012 10:38

Říká se, že nejen jídlem živ je člověk – v okamžiku, kdy dostanete chuť na něco opravdu dobrého, ale tuto intelektuálně elegantní myšlenku pustíte z hlavy a necháte si chuťové buňky omámit výtvorem mistra kuchaře. Pokud jde o stravování, má to jednu výhodu – v drtivé většině případů (výjimkou je takzvaná experimentální kuchyně) dostanete to, co zaplatíte. A někdy platíte hodně…

 

Bílé toskánské lanýže –  (USD 330 000)

Lanýže jsou drahé houby samy o sobě. V přírodě rostou většinou v dubových a jiných listnatých lesích přibližně třicet centimetrů pod zemí a skrývají se celé pod nánosem hlíny, takže se hledají těžko. A ještě choulostivější jsou při pěstování. Mají nepravidelný tvar a bývají bělavé, žlutohnědé nebo šedočerné barvy. K jejich sběru se používají speciálně cvičení psi a prasata – zvířata s daleko lepším čichem než má člověk.

Očividně mají lanýže nejraději Asiaté, protože realitní magnát z Hong Kongu Sir Gordon Wu s manželkou zaplatili na výroční dražbě lanýžů v toskánském Grizane v roce 2006 za místní bílý lanýž o hmotnosti 1,5 kilogramu něco přes 160 000 dolarů. O rok později tento výkon ale překonal majitel několika kasin Stanley Ho, který za bílý toskánský lanýž o stejné hmotnosti zaplatil celých 330 000 dolarů. A o tři roky později, v roce 2010, zaplatil pan Ho za tuto pochoutku stejnou částku.

 

Íránský kaviár – (USD 25 000)

Nejdražší kaviár na světě se získává z vyzy velké, která žije v Kaspickém moři. Čím světlejší barvu má, tím starší ryba je. Kaviáru se podařila postupem času dokonalá proměna z jídla pro venkovany na tu největší lahůdku pro bohaté. Jediný obchod mimo Írán, kde kaviár s názvem Almas koupíte, je podnik Caviar House & Prunier na londýnské Piccadilly. Kilogram se zde v kilové plechovce ze čtyřiadvacetikátového zlata prodává za celých dvacet pět tisíc dolarů.

Kaviár z vyzy velké tvoří poměrně velká vejce zhruba o velikosti hrášku a čím světlejší je, tím více za něj platíte. Ten, který se označuje třemi nulami – tedy ten nejsvětlejší – se často označuje jako‚ „královský kaviár“.

 

Steak z wagyu – (USD 2800)

Jestliže máte rádi steaky, neměli byste promarnit příležitost k ochutnání toho nejlahodnějšího, co vám může dobytek nabídnout. Jestli si slovo steak spojujete spíš s Argentinou, pak vězte, že ty nejlepší kusy na světě dostanete v Japonsku. Ano, správně – země sushi stojí na samém vrcholku steakové pyramidy. Klíčové slovo je v tomto případě wagyu. Jedná se o plemeno, proslulé svým ‚mramorovým‘ masem. Je samozřejmě chováno po celém světě, ale kusy, chované v Kóbe, patří k těm nejlepším. Může za to samozřejmě i tradiční způsob chovu – krávy údajně pijí výhradně pivo a každý den dostávají pečlivou ruční masáž.

Díky tomu patří steaky z dobytka wagyu k tomu nejdražšímu, co v restauracích dostanete. Musíte ale dávat pozor na „padělané“ maso a nejraději se vypravit přímo do Japonska. Je ovšem pravda, že nejdražší wagyu steak byl podáván v newyorské restauraci Creaftsteak, kde se během soukromého večírku podávaly steaky za 2800 dolarů. Za tuto cenu by se možná vyplatilo založení vlastního chovu…

 

Nejdražší dezert – (USD 34 000)

Nebyli to extravagantní Američané, ale skrz naskrz konzervativní Britové, kdo přišel s nejdražším zákuskem – mistrovské dílo, které si zaslouží vaši pozornost, vymyslel pro obchodníka s brilianty Carla Weiningera Marc Guibert, hlavní cukrář hotelu Lindeth Howe Country House ve Windermere v Cumbrii.

Čokoládový dort o hraně osm centimetrů, ukrytý ve schránce připomínající Fabergého vejce, je ochucen broskvemi, pomeranči a whiskey, vespod se nachází lehký piškot joconde a nahoře šampaňské želé. Dezert je ozdobený tmavou čokoládou a k jeho rekordní ceně samozřejmě přispívají i lístky zlata. Nemluvě o koruně celého díla, dvoukarátovém diamantu.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2