Moderní koupelny, koupel uprostřed designu

V moderních koupelnách, které se staly opravdovým místem pohody, je vana základním prvkem. Nabídka van je v současné době nepřeberná! Můžete si zvolit tvar oválný nebo obdélníkový, vanu zapuštěnou do země nebo stojící na nožkách, smaltovanou či akrylátovou.

Vše se točí kolem vany

Vana v luxusní koupelně je ústředním prvkem, stejně jako je jím středový ostrůvek v luxusní kuchyni! Vyrábí se z nejrůznějších materiálů, v nejrůznějších tvarech a barvách a také v různých velikostech, s nebo bez opěrky hlavy, s či bez loketních opěrek apod. Může se tak přizpůsobit všem stylům koupelen (retro, moderní, klasické…). Pokud jde o design, zaznamenáváme návrat k retro designu, kdy je zájem o vany s nožkami v tomto designu, ovšem velký úspěch zaznamenávají i velmi moderní modely, protože jsou krásné a ergonomicky tvarované.

Styly a barvy

Klasické vany, stále aktuální na zámcích a dalších panských sídlech, jsou obdélníkového tvaru. Jejich předností je poskytovaný komfort, dlouhá životnost a prostornost. Standardní hloubka vany je 40 cm a rozměry jsou různé: 160 x 70 cm, 170 x 70 cm, 170 x 75 cm a 170 x 80 cm. Rohová vana vyžaduje roh svíraný dvěmi stěnami o stejném rozměru. Jedná se většinou o modely van, které se dobře hodí do velkých koupelen, kde je možné ponechat prostor uprostřed místnosti volný. Standardní rozměry jsou 135 x 135 cm. Do malých koupelen jsou určeny modely menších rozměrů: 120 x 120 cm, jejichž tvar je specifický, rohový či asymetrický. Pro příznivce designu navrhují výrobci vany originálních tvarů. V nabídce jsou tak modely oválných tvarů, většinou velkých rozměrů. Mohou stát na nožkách ve stylu „lví tlapy“, které koupelně propůjčí nádech retro stylu.Výrobci také nabízejí kulaté vany s průměrem od 160 do 200 cm, které se hodí do velkých koupelen. Tyto vany jsou velmi prostorné a hluboké. Také je možné zvolit nekonvenční pojetí a vybrat si model oválného, geometrického tvaru či mandlového tvaru. Nebo takovou, která je vidět ze všech stran, jako například vanu ve verzi „ostrůvek“, která vévodí prostoru uprostřed místnosti a bude se vyjímat stejně dobře v interiéru jako v exteriéru. Modely ultradesign, například vany v japonském stylu, mají dvojitý plášť ze stejného materiálu, ze kterého je vyrobena vana, zatímco modely van ve stylu retro, které stojí na nožkách, se vrací ve výrazných barvách nebo se dodávají ve stavu, kdy jsou připravené k nátěru nebo jsou upravovány podle přání zákazníka. Zabudování vany v jedné rovině se zemí je decentní a příjemnou alternativou. Člověk tím pádem vstupuje do vany stejně jako do bazénu. Ale jestliže si zákazník přeje okázalejší provedení, je možné vanu vyvýšit pomocí platformy a přístup vyřešit jedním či dvěma schody.

Solidní, příjemné a komfortní

Mimo litiny a akrylátu je dnes možné vyrábět ty nejkrásnější vany z betonu, kamene, carrarského mramoru, nerezové oceli, hliníku, dřeva apod. Litina představuje velmi odolný materiál, který poskytuje téměř neomezenou životnost, dobře udržuje teplotu vody a je nenáročný na údržbu. Avšak litinové vany mohou mít některá omezení: jsou těžké, hlučné, dlouho se zahřívají a jsou nákladné. Vany ze smaltované oceli, což je velmi tvrdá slitina železa a uhlíku, lisovaná a poté smaltovaná nástřikem, jsou nenáročné na údržbu, odolné vůči rozpouštědlům a nepříliš nákladné. Avšak mohou mít některá omezení: jsou křehké, hlučné, kluzké a neudržují dobře teplo. Akrylát je syntetická deska o tloušťce 3 až 5 mm, která je barvena ve hmotě, jenž se zahřívá za účelem změkčení a tvaruje se do požadovaného tvaru odsátím vzduchu z formy. Poté je pistolí vstřikována směs polyesterové pryskyřice a skleněných vláken a celek se pro dosažení pevnosti napařuje. Akrylát je lehký, odolný vůči nárazům a přirozeně neklouzavý. Je to tepelný a zvukový izolant: dlouho uchovává teplotu a zabraňuje nepříjemným zvukům. Poskytuje možnost širokého výběru tvarů a barev. Akrylátové vany se dají lehce provrtat, což umožňuje snadnou montáž zařízení pro balneoterapii, a jsou finančně dostupné. Na druhé straně však se snadno poškrábou, nejsou odolné vůči rozpouštědlům a ohni. Pokud jde o betonové vany, mají přednost, která je často opomíjena: barvu. Beton totiž lze barvit. Vývoj materiálů na bázi cementu umožňuje zohledňovat sanitární prvky či odkládací prostory, což poskytuje možnost vytvořit se stěnami dokonale homogenní celek. Kamenná vana, ať už lesklá či matná, hladká či s žilkováním, skýtá nejrůznější nuance. Lávový kámen, který je velmi tmavý, má na trhu široké zastoupení. Může být smaltovaný, což vanu chrání před poškozením čistícími prostředky. Mramor je druhem vápence a vyskytuje se v několika typech podle místa původu. Snadno se udržuje, je však poměrně křehký, což je také součástí jeho kouzla.

Přirozené teplo dřeva je v prostoru, kde je každý pocit chladu nežádoucí, plusem. Dřevo skýtá velkou variabilitu textur i odstínů. Exotické dřeviny, jako je teak, ipe, wenge nebo iroko se zdají být pro použití ve vlhkém prostředí nejvhodnější, avšak i evropské dřeviny najdou v koupelnách svoje uplatnění. Jakmile se dřevo jednou nalakuje, tak se poté s pomocí houby namočené do dezinfekčního bělidla javel nebo do mýdlové vody snadno udržuje. Nerezová ocel, která se až dosud používala především v kuchyni, se začíná objevovat i v koupelně. Již není nutné dokazovat její snadnou údržbu a je třeba uznat, že použití na velkých plochách vyzdvihuje její nesporné estetické kvality.

Smíšené a syntetické materiály

Toplax je deska z litého akrylátu s výztuží z plastu ABS. Tyto vany mají stejné výhody a nevýhody jako vany akrylátové, ale mimo to jsou ultralehké, 100 % recyklovatelné a velmi snadno se instalují. Toplax má také protiskluzovou texturu, příjemnou na dotek, která dobře uchovává teplo. Akryl je syntetický materiál, který je lehký, příjemný na dotek a voda si v něm lépe uchovává svoji teplotu. Do většiny akrylových van je možné nainstalovat balneosystém. Biokryl je nový materiál, který je velmi pevný a hygienický: omezuje usazování bakterií a je odolný vůči ultrafialovému záření (bílá barva je trvalá). Quaryl® je směsí křemene a akrylu a je to materiál, který je mimořádně odolný vůči nárazům a škrábancům. Je přirozeně protiskluzový.

Céline Varnier

Autor: Redakce REAL-CITY

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2