Luxusní móda do sněhu

30.leden 2012 13:42

Myslíte si, že luxusní zimní oblečení představují norkové kožichy? Dávno tomu tak není. Ve Špindlerově mlýně během zimních měsíců vedou zcela jiné značky, než je například proslulé kožešnictví Liska. Mezi českou smetánkou, celebritami, ale i těmi, kteří do skupiny horních deseti tisíc chtějí patřit, jednoznačně vede původně německá značka Bogner. Dnes je to ztělesnění luxusní globální lifestylové značky. Vlastnit horský apartmán v českém nejdražším lyžařském středisku a nemít na sobě ani jeden kousek oblečení Bogner, je zcela nemyslitelné. Bogner má stejný význam jako dobrá adresa nebo luxusní vůz.

Historie značky, která v současné době působí zhruba ve třiceti zemích světa, sahá až do roku 1932. Nicméně v posledních několika sezónách Bogner produkuje šest speciálních produktových řad. Zaměření na sport je nepopiratelné, ale kromě lyžařského oblečení v kolekci najdete i velký výběr golfových, tenisových nebo wellness kousků. Druhá sekce je věnována ležérnímu městskému oblečení, někdy též nazývané street móda. Řada Sonia Bogner představuje exkluzivní kolekci určenou pro šarmantní dámy. Značka nezapomíná ani na děti a teenagery.

Značka nese jméno po svém zakladateli, který díky svým zálibám nasměroval její směr. Willy Bogner starší byl totiž nesmírně vášnivým lyžařem a na sněhu provozoval snad všechny sporty. Konkrétně v běhu a skocích na lyžích byl velmi populární. V předválečném Německu se svým přítelem založil společnost, která se nejprve věnovala importu lyží a sportovních potřeb převážně z Norska. Jeho sportovní úspěch je famózní. Jedenáctkrát totiž zvítězil v severské kombinaci a pětkrát se stal mistrem Bavorska. Startoval dokonce na Olympijských hrách v Ga-Pa v roce 1936. Jako sportovec, ale i jako obchodník. Německý tým byl totiž poprvé vybaven jeho oblečením. A proslavila se i paní Bognerová. Marie Lux měla totiž kromě zatvrzelosti i zvláštní cit pro materiály. V poválečném Německu dokázali znovu rozjet módní firmu a tři roky po válce prezentovali převratnou módní kolekci. Převratná byla hlavně díky strečovým lyžařským kalhotám, které na celém světě způsobily doslova módní revoluci. A slavní lidé je již tehdy s chutí propagovali. Velmi rády je například nosily Marilyn Monroe, Jane Mansfeld nebo Ingrid Bergmann. Již tehdy značka mířila na velmi bohaté zákazníky.

Rodinná firma připravila ty nejlepší předpoklady pro pokračování úspěchu. Willy Bogner junior dlouho zkoušel nové materiály a kombinace, až se mu to povedlo. Začátkem sedmdesátých let minulého století prorazil s tehdy nezvyklou kombinací nylonu a stretche. Kolekce s názvem Formula Z měla jak jinak než úspěch. Mladý Willy se nebojí rozšiřovat produktové řady a pod označením FIRE + ICE nabízí oblečení pro mladé sportovní nadšence. Kromě sportovní módy je značka Bogner úspěšná i na poli vůní. Pokud se nechcete cítit jako prezident Václav Klaus, protože ten lyžuje pouze v oblečení Bogner, zkuste i jiné luxusní značky. Špatně neuděláte, pokud například sáhnete po exkluzivním funkčním lyžařském oblečení značky Toni Sailer Sports. Spíše než opět na Německo byste značku tipovali na Skandinávii. Minimalistický design je totiž jedním z poznávacích znaků, podle kterého převážně jednobarevné modely bezpečně poznáte. Posledním tipem je značka Spyder, která je známá především schopností skloubit high-tech materiály, módní design a funkčnost. Designéři od Spyderu jsou až posedlí tím, že chtějí udržet lyžaře v teple, suchu a pohodlí.

I luxus na horách může mít své kouzlo. Do města raději ale zvolte spíše zmíněného Lisku. Především dámy.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2