Kubánské zlato

13.říjen 2011 10:56

To, co je Plzeňské mezi ostatními pivy, jsou kubánské doutníky pro náruživé kuřáky. Zkrátka to nejlepší z nejlepšího. Kuba má totiž ideální podmínky pro pěstování tabáku. Některá z nejlepších polí lze najít v oblasti Vuelta Abajo. Na nich lze pěstovat všechny druhy listů vhodných pro výrobu doutníků.  Pěstování tabáku je velmi náročná práce, která vyžaduje pečlivost a zároveň jemné a zkušené ruce. Přírodní podmínky hrají přímo veledůležitou roli. Ani vysoká teplota, vlhkost a vlastní náročnost pěstování neodradí kubánské farmáře od každoročního úsilí za dosažením zisku.

Na Kubě se praktikuje pěstování tabáku dvěma hlavními metodami. První způsob je volné pěstování neboli také někdy označené jako pěstování na slunci. To je jediný druh tabáku, který lze označit za skutečně pravý kubánský. Produkuje totiž čtyři z pěti listů používaných k výrobě doutníků. Jedná se o tzv. volado – mírně kořeněné listy, seco – středně kořeněné listy, ligaro – bohatě kořeněné listy a capote, což jsou vázací listy. Druhá metoda pěstování tabáku pro doutníky se jmenuje cultivo tapado, což lze do češtiny přeložit jako pěstování pod přikrývkou. Tyto listy tabáku se používají výhradně pro vnější krycí listy a jsou pěstovány na polích zakrytých bílou látkou.

Jasným charakteristickým rysem kubánských doutníků je široká nabídka. Vybírat lze ze 34 značek a více než 240 druhů doutníků. Vzájemně se liší délkou i tloušťkou. Některé havana měří pouhých 10 cm, ale jiné dosahují až 23 cm. Nicméně důležitá jsou následující pravidla:

– Čím je doutník delší, tím více čerstvější chuti může poskytnout

– Širší doutníky pomaleji hoří a vyprodukují více kouře s intenzivnějším aroma a příchutí

– Zašpičatělé doutníky na obou koncích mají od začátku zvláštní chuť krycího listu. Po rozkouření se dostanete k širší části a ucítíte skutečnou chuť

– Užší doutníky hoří o poznání rychleji než ty široké a v ústech po nich zůstane ostřejší chuť

Už před objevením ostrova Kryštofem Kolumbem původní obyvatelé, indiáni kmene Arawaků, smotávali různé aromatické rostliny a následně je kouřili. Postupně začaly vznikat plantáže, které produkují ty nejkvalitnější doutníky na světě. Z místních obyvatel se stali zruční řemeslníci s perfektně zvládnutým systémem výroby. Každá továrna vyrábějící určitou značku si během doby vydobyla věhlas a slávu. Dnes jsou kubánské doutníky žádané po celém světě. Zejména Američané po nich dychtí. Vzhledem k stále trvajícímu embargu je jejich dovoz značně komplikovaný. Věhlas havanas pomáhají utvářet také celebrity či státníci, kteří se netají jejich oblibou.

Mezi nejznámější továrny vyrábějící ručně doutníky patří, Jose Marti neboli H. Upmann nebo Partagas či Romeo & Julieta. Nicméně celosvětově jsou známé spíše značky doutníků. Jejich kouření souvisí s jedinečnými okamžiky života. Jedná se o oslavy, výročí či dosažení určitých vytyčených cílů. Doutníky kouří i ti, kteří normálně cigarety odmítají. S doutníky můžeme vidět sportovce, kteří oslavují vyhraný titul, byznysmany, jež uzavřeli významný obchod a spolu s whisky se oddávají opojnému kouři doutníku, nebo dokonce i ženy. Kouření kvalitních doutníků patří k demonstraci úspěchu, oslavy, luxusu či společenského statusu. Mezi nejznámější značky patří Cohiba, Bolivar či Punch.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2