Elektrokola – zážitek z jízdy s využitím nejnovějších technologií

4.červenec 2012 18:22

Také jste se při jarní procházce nebo vyjížďce setkali s cyklisty, kteří měli zvláštně tlustý střed předního kola nebo nezvyklé brašny či nosiče? Pravděpodobně šlo o někoho, kdo je fanouškem velkého hitu. Elektrokola již totiž nejsou pouze vymožeností městských nomádů, kteří na skládacích kolech s bateriemi brázdí světové metropole. V rakouských alpách jsou desítky půjčoven elektrokol a je to velký hit. Horskou vyjížďku, která by byla za standardních okolností vysoce náročná a pouze pro ty nejzdatnější borce, teď mohou s přehledem absolvovat celé rodiny. Maminky, které vyznávají spíše cyklostezky podél říčních toků, tedy ty velmi nenáročné, se teď mohou kochat horskými vrcholky, překrásnými výhledy nebo jen pouze být se svými blízkými, kteří jsou vyznavači horské cyklistiky.

Do segmentu elektrokol se pouštějí i věhlasné automobilky. Audi sestavilo doslova futuristický kousek, který může být ukázkou budoucího vývoje. Vedle elektrického pohonu s ním můžete dělat i další triky. Například jezdit po zadním kole nebo předvádět další freestylové triky jako je pálení gumy. Vestavěný motor o výkonu 2,3 kW dokáže toto kolo rozjet až na rychlost 50 km/h. Nové kolo od Audi můžete ovládat pomocí aplikace ve smartphonu. Její pomocí lze nastavit jednotlivé režimy jízdy a jejich detaily. Můžete volit například náklon při jízdě na zadním kole. Stabilita a bezpečnost by měla být naprosto bezchybná. Stejně jako při jízdě na vozítku Segway. „Striktní funkcionalita a extrémní zábavnost jsou přední principy návrhu,“ říká o novém kole Wolfgang Egger, šéfdesigner Audi.

“Při vývoji a návrhu Audi e-bike Wörthersee jsme čerpali především z designových principů motoristického sportu,” přiznává Hendrik Schaefers, jeden z pracovníků Concept Design Studio v Mnichově, kde návrh kola vznikal. Srdce kola, tj. lithium-iontová baterie je integrována do rámu a její plné nabití trvá pouze 2,5 hodiny. Designéři plně využili všechny technologie, které se využívají i k výrobě aut. Kola jsou například vyrobena ze speciálního materiálu CFRP, což je polymer vyztužený uhlíkovými vlákny. Celé kolo je navíc oblepeno proužky LED, který vytvářejí charakteristický vzor Audi.

Pokud o elektrokolu uvažujete, zkuste si ho nejdříve půjčit. V každém větším městě nebo turistickém středisku naleznete půjčovnu. V Praze jich je několik. Pokud si elektrokolem chcete zpestřit například víkend, můžete zamířit třeba na jihočeské Lipno. Tam kromě půjčoven in-line bruslí či jachet naleznete i půjčovnu elektrokol. Na vlastní kůži pak pocítíte, jak snadné je zdolávat šumavské kopce.

Pokud si ho chcete rovnou koupit, zamyslete se nad tím, kde a jak ho budete nejčastěji využívat. Na skládacím kole se pohodlně povozíte po městě i mimo něj. Navíc ho můžete jednoduše přemístit městskou hromadnou dopravou či složit v bytě. Trekingové kolo nezklame naopak při vyjížďce, stejně jako na polní cestě. Splňuje také požadavky delší výdrže. Horské kolo je zajímavé právě z důvodu asistence v náročných podmínkách. Při výběru se zajímejte o baterii, dojezd, ale také váhu. Rozhodně to stojí za vyzkoušení.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2