Dvě jména, jedna luxusní značka

17.leden 2012 15:39

Pro svět luxusu jsou dvě následující jména již několik let vlastně jednou značkou. Ačkoliv o tom mnozí nemají ani tušení. Čechům při vyslovení jména Marc Jacobs určitě vyskočí jednoznačně parfémy. I když se jedná o všestranného módního návrháře. Jeho kolekce oblečení se vyznačují výraznou avantgardností, vrstvením látek a lesklými materiály. Nic na tom však nemění, že jsou to modely pohodlné a nositelné i mimo módní přehlídky. Druhé jméno je daleko jednoznačnější. Je to synonymum pro luxusní kabelky, kufry nebo cestovní zavazadla. Značka Louis Vuitton nenechá nikoho na pochybách kdekoliv na světě.

To, co obě jména spojuje, je luxus jako takový. Marc Jacobs se koncem osmdesátých let minulého století stal návrhářem značky Perry Ellis, a tak vstoupil do světa luxusní módy. I když zaznamenal drobné škobrtnutí a jeho kolekce „grunge“ Perry Ellis neměla předpokládaný úspěch, v budoucnu mu v jeho kariéře majitelé značky pomohli financovat jeho samostatnou kariéru. V roce 1998 byl totiž Jacobs jmenován uměleckým ředitelem proslulé značky Louis Vuitton. A dostal jednoznačný úkol. Připravit a předvést kolekci pánské a dámské konfekce a módních doplňků, včetně bot a tašek. Marc Jacobs si od samotného začátku působení u Louis  Vuitton hrál s myšlenkou velkého kontrastu. Vedle sebe postavil dva světy. Jeden je konzervativní, klasický a s dlouhou historií. Ten druhý je aktuální a trendy. Marc Jacobs definoval ženu ve stylu Louis Vuitton, která je aktivní, vždy na cestě a hlavně je moderní.

Aktuální výstava v pařížském Muzeu módy a umění sleduje osudy obou, kteří k sobě jednoznačně patří. Módní svět si nedokáže představit Louis Vuitton bez invence a inovativní tvořivosti Marca Jacobse. Výstava probíhá od 9. března do 16. září 2012. Nicméně se nejedná o tradiční retrospektivu, kterou by většina z nás očekávala, ale spíše jde o zamyšlení či pozvánku k analýze luxusního módního průmyslu. Snaží se totiž popisovat současně dva osudy. Zakladatele značky Louise Vuittona a jejího současného šéfa designu Marca Jacobse. Každý z nich tvořil v jiné době. První z nich rozvíjel svůj byznys v počátcích industriální vlny devatenáctého století, zatímco druhý při vzrůstajícím tlaku globalizace. Styčné plochy lze nalézt v podobě tradičního francouzského řemeslného umu, technické invence, stylové kreativity nebo umělecké spolupráce.

A byl to právě Marc Jacobs, kdo vlil zavedené značce opět krev do žil. Představil totiž nové linie dámského a pánského oblečení, které slavilo velký úspěch. Druhý směr, kterým se rozhodl vydat, bylo spojení kabelek s dalšími umělci. Zboží s monogramem LV měli tu čest vyzdobit například Stephen Sprouse, Takashi Murakami nebo Richard Prince. Stranou nezůstaly ani hvězdy showbyznysu. Svůj model tak má i Kanye West či Sophia Coppola.

Kurátorkou výstavy není nikdo jiný než Pamala Golbinová, která je mezinárodně uznávanou osobností módního světa a známou historičkou designu. Módě a její historii se věnuje dlouhodobě. V roce 1997 stála za největší stálou výstavou věnovanou módě. I ona je zárukou toho, že obě jména budou náležitě prezentována. Připravovaná výstava Louis Vuitton Marc Jacobs aspiruje na jednu z módních událostí roku 2012. Bude se totiž doslova jednat o luxus na druhou!

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2