Dopřejte si cestu legendárním Orient Expressem

5.březen 2012 08:54

Dne 4. října 1883 vyjel z nádraží Gare de Strasbourg v Paříži vlak směrem k vzdálenému Rumunsku. Měl malou, ale elegantní lokomotivu 2.4.0., č. 505, Chemin de Fer de L’Est of France, dále zavazadlový vůz, dva obrovské a na tehdejší měřítka velmi luxusní spací vozy, nádherný jídelní vůz s kuřáckým salonkem a vůz pro personál.

Nazýval se Orient-Express a vezl asi 40 pasažérů, kteří byli na cestu pozváni Belgičanem Georgem Nagelmackersem, člověkem, podle jehož nápadu byl vlak sestrojen. Tato první jízda plnila titulky novin celého civilizovaného světa díky novináři jménem Henri Stefan Opper de Blowitz, pařížskému korespondentovi londýnských Timesů, který posílal časté zprávy z cesty na východ.

Bohatí a slavní, aristokrati a ti mocní, jezdili Orient-Expressem do Vídně, Budapešti, Bukurešti a také až do Konstantinopole. V 90. letech 19. století se začalo vlaku říkat „Vlak králů, Král vlaků„. Ale legendy o špionech, záhadách, vraždě a intrikách se začaly objevovat až ve 20. letech 20. století. Již od svého uvedení na trať tento unikátní skvost  získal královskou pověst a není tedy divu, že mezi pasažéry se nacházela i taková jména, jako jsou  Princ Michael z Kentu, Phil Collins, Tony Blair či mnoho dalších významných osobností jak z oblasti politiky, tak umění.

Od první jízdy Orient-Expresu uběhlo sice již takřka sto třicet let, ovšem svůj rychle nabytý věhlas si tento král vlaků drží dodnes i se svým nepřekonatelným luxusem.

Dnes Orient-Express nabízí nezapomenutelné zážitky na svých cestách Evropou. Jezdí mezi Paříží, Londýnem, Prahou, Benátkami, Budapeští, Vídní, Římem a Istanbulem. Představuje možnost uniknout alespoň na čas z hektické současnosti do poklidné minulosti, která je reprezentována stylovou elegancí i lákavým přepychem.

Samozřejmostmi v tomto historickém luxusním vlaku je distingovaný personál hovořící Anglicky, Francouzsky, Italsky a Německy, bezchybně připravená jídla od nejlepších francouzských kuchařů a luxusní kupé, která vám či vašim blízkým bezprostředně přiblíží atmosféru dvacátých let minulého století.

Společnost ORIENT-EXPRESS HOTELS, TRAINS & CRUISES používá při cestách Evropou dva zvláštní vlaky: Venice Simplon-Orient-Express – nádherné původní vozy Wagons-Lits, které jezdí na několika trasách, například Benátky – Innsbruck – Paříž – Calais nebo Benátky – Vídeň – Praha – Paříž – Calais. Druhým je vlak British Pullman – krásný, tradiční vlak Pullman z 20. a 30. let minulého století, který jezdí na trase mezi Folkestonem a Londýnem.

Cesta tímto unikátním vlakem se pro každého cestujícího stane celoživotním zážitkem, při němž bude až 6 dní hýčkán kvalitním vínem, příjemnou atmosférou i spolehlivým pečlivým a dokonale diskrétním personálem, který se cestujícím snaží splnit všechna přání. Vlak Orient-Express, který naší zemí projíždí v současné době třikrát do roka, je tedy ideální variantou pro slavnostní příležitosti, jako je svatební cesta, ale i pro příjemně strávenou dovolenou či jako netradiční luxusní dárek.

V současné době můžete zakoupit palubní lístek Orient-Expressu přímo z Prahy na termíny, které jsou pro rok 2012 26. května, 6. a 27. října. Pro zájemce o cestu tímto unikátním vlakem jsou k dispozici webové stránky www.orientexpress.cz, kde lze získat všechny potřebné informace. V případě trasy Praha-Paříž vyjde cena této luxusní jízdy na 1850 eur.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2