Domov v dobrém světle

Zařizování rodinného domu či bytu je pro většinu lidí významným podnikem, který absolvují nejvýše několikrát za život. Na otázku „Co je v interiéru nejdůležitější“ většina z vás asi bez váhání odpoví, že kuchyně a koupelna. A pak – dle životního stylu – postel či sedačka… Ale co dává domu život? Co z domu – stavby dělá domov – místo, kam se rádi vracíte? Je to právě jeho atmosféra, kterou z velké části vytváří osvětlení.  

Předpokladem pro úspěšné vyřešení osvětlení domu je jasná představa o tom, co od domu očekáváte, kolik času doma trávíte, kde ho trávíte a při jakých činnostech. Díváte se často na televizi? Pořádáte velké rodinné obědy či večeře, u kterých sedíte i několik hodin? Zvete rádi návštěvy? Scházíte se u společné večeře, či radši „zdlábnete“ něco na gauči u televize? Chcete každý své soukromí nebo trávíte čas spíše pohromadě? Máte domácí zvířata? Pracujete doma? Při vyjasňování těchto a mnoha dalších otázek většinou pomáhá architekt, který dává tvář domu a jeho interiéru jako celku. Navrhuje také osvětlení z hlediska estetického – má představu o tom, jak by měla svítidla vypadat a jaký by měl být výsledný efekt.  A v tomto momentě je optimální přizvat ke spolupráci světelného specialistu. Ten má zkušenosti a odborné znalosti a dokáže navrhnout takové produkty a jejich rozmístění, aby architektova představa byla naplněna. Děláte velkou chybu, když tuto synergii (která ostatně platí nejen pro osvětlení, ale i pro ostatní části interiéru) podceníte, protože když je dům hotov a zařízen a vy zjistíte, že osvětlení je nedostatečné či naopak příliš intenzivní, nepříjemné či málo komfortní, anebo špatně rozmístěné, je na nápravu už pozdě.

 

Kdy začít

„Před započetím práce na návrhu osvětlení je třeba investora poznat, seznámit se s jeho životním stylem, představami, očekáváním i finančním rozpočtem,“ říká Petr Brzek z projekční firmy Lighting Projects Consulting, která se specializuje na projekty a poradenství v oblasti osvětlení. Podle něj je také velmi důležité, aby si specialista s investorem vzájemně „sedli“. „Je to stejné jako při spolupráci s architektem; chcete-li opravdu dobrý návrh osvětlení, musíte odborníka nechat nahlédnout pod pokličku,“ naznačuje.

Nejlepší chvílí pro zahájení spolupráce je projektová fáze – období, kdy má klient jasno o tvarovém řešení domu, jeho základních dispozicích a barevném řešení. „V této fázi připravíme ideový návrh, který zahrnuje rozmístění světelných bodů, návrhy různých variant osvětlovacích těles a jejich kombinací. To vše v návaznosti na architektonické řešení interiéru a na funkci jednotlivých prostor,“ upřesňuje Petr Brzek.

Tento návrh je však skutečně pouze návrhem, nikoliv finálním řešením. Po celou dobu stavby dochází ke stavebním i dispozičním změnám a teprve po dokončení hrubé stavby si můžete dům projít a udělat si představu o tom, jak místnosti opravdu vypadají. Po celou tuto dobu by měl být návrh osvětlení upravován. V momentě, kdy přijdou na řadu elektroinstalace, měl by být návrh již finální, alespoň co do rozmístění světelných vývodů, seskupení svítidel do světelných okruhů a ovládání svítidel.

Návrh osvětlení nezahrnuje zdaleka jen seznam „světel“, které budete v domě rozsvěcovat a zhasínat. Součástí práce světelného specialisty je také příprava světelného projektu, podle kterého realizační firma provede elektroinstalaci tak, aby i v případě nadstandardních požadavků vše fungovalo. Takovými nadstandardními požadavky může být třeba stmívání svítidel, osazení svítidel čidly reagujícími na pohyb osob či intenzitu denního osvětlení nebo ovládání svítidel prostřednictvím systému (systémům ovládání svítidel a inteligentním domům se budeme věnovat v jednom z příštích čísel našeho magazínu).

 

Neviditelné osvětlení

Jádrem návrhu osvětlení je samotný koncept – jakým způsobem bude osvětlení domu řešeno. Dávno pryč jsou doby kdy platilo osvětlení = lustry na stropě a tu a tam nějaká stojací či stolní lampa. Zvláště v moderních interiérech se stále častěji využívá koncept „neviditelných svítidel“. Znamená to, že osvětlovací tělesa nejsou vidět a vy vnímáte pouze světelný efekt. Zabudovávají se do speciálně připravených sádrokartonových kapes, případně se zapouští do sádrokartonového stropu, aby splývala se stropem (je možné je  natřít stejnou barvou) a zřejmé zůstaly pouze světelné zdroje. Toto „neviditelné osvětlení“ je vhodné jako podkladové osvícení hlavních prostor domu: vstupní haly či chodby, obývací místnosti a kuchyně. V ložnici může navodit příjemnou intimitu.

Díky nejmodernějším technologiím jsou v posledních letech stále oblíbenější svítidla, jejichž světlo je nerozeznatelné od denního. Umí totiž vytvořit i v místnosti bez oken velmi příjemnou prosluněnou atmosféru. Obvykle vypadají jako stropní světlíky, kterými do místnosti proniká slunce. Skvěle se hodí do tmavé chodby nebo koupelny.

Součástí dobrého návrhu jsou samozřejmě i viditelná svítidla, která plní i funkci estetickou. Jejich výběr musí respektovat celkové ladění domu. I když nikde není psáno, že moderní interiér nemůže být doplněn klasickými svítidly či naopak. V těchto případech je však lepší neexperimentovat a nechat si poradit zkušeným interiérovým architektem.

 

A co peníze?

„Nelze říct, v jakém intervalu se pohybuje investice do osvětlení domu,“ říká Petr Brzek. Samozřejmě záleží na velikosti domu, ale i na výběru svítidel, na jejich počtu, na složitosti ovládání… „Dobré osvětlení pro běžný rodinný dům pořídíme zhruba od 50 000 korun. Pokud jde o rozlehlou vilu pro náročného klienta, můžete se pohybovat až v milionech korun,“ uzavírá lakonicky.

Zkrátka, pokud chcete osvětlení rodinného domu vyřešit skutečně optimálně a komfortně, je spolupráce se specialistou nezbytná a rozhodně se vyplatí. Podle slov Petra Brzka tkví hlavní přínos práce se specialistou právě v garanci, že „výsledek odpovídá představám a potřebám klienta“.

www.domyabydleni.cz

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2