Dokonale pohodlné boty? Jedině na míru!

19.srpen 2011 11:44

Šaty dělají člověka, ale bez správně zvolených bot to není ono. Ani boty nemusí být nutně konfekční záležitostí. V Česku sice není tradice ruční výroby tak rozšířená jako například v Itálii či ve Španělsku, ale také zde lze najít zručné ševce, kteří vyrobí boty opravdu na míru. To, co se u pánských obleků či dámských šatů zdá jako přirozená míra deklarace luxusu, je u bot vnímáno velmi snobsky.  Je jasné, že si to nemůže dovolit každý, ale to oblek na míru také ne.

A možná s tím to trochu souvisí. Ten, kdo prahne po originalitě, si za ni rád připlatí. Ženy chtějí být jedinečné na party se svým modelem, ale doplňky si rády pořizují od věhlasných světových návrhářů. Proto není tak obvyklá kombinace šaty od tuzemského návrháře s chytře sestavenými doplňky od světových značek. Muži jsou na tom trochu jinak. Vyznávají většinou pohodlí. Samozřejmě i oni volí svůj styl s přihlédnutím k dané příležitosti, ale pánští krejčí se hlavně snaží, aby se majitel cítil co možná nejvíce komfortně. A stejný princip platí i u bot šitých na míru. Vlastně většinu zákazníků těchto ševcovských dílen tvoří muži. Jsou movití, finančně zabezpečení, mají dostatečné sociální postavení a v jejich okolí se „nosí“ být tak trochu in. A nechat si ušít boty na míru není jen tak. Zdaleka k tomu nestačí mít dostatek hotovosti. Nutný je také dostatek času pro absolvování měření a zkoušení.

Boty na míru začínají vznikat na první schůzce. Vlastně ještě dříve. Musíte totiž zapátrat, kde hledat ty správné ševce. Pak se správně rozhodnout a domluvit si schůzku. Je to tak trochu běh na dlouhou trať, který se ale vyplatí. Celý proces výroby začíná při první schůzce, kdy se zákazník dostaví do dílny a švec si bere takzvaně míry. Zákazník se postaví na jednoduchou pomůcku, která slouží k získání otisků chodidel. „Správný švec si ještě vyznačí obvod chodidla, umístění prstních kloubků a změří obvodové míry,“ říká Radek Zachariáš, který je spolumajitelem jedné z nejrespektovanějších ševcovských dílen v Čechách. „Interakce mezi ševcem a zákazníkem je velmi důležitá. Je potřeba si upřesnit požadavky, které bude klient klást na budoucí obuv a stejně tak, jaký preferuje materiál, tvar špičku či podrážku,“ upřesňuje Zachariáš. Následuje fáze výroby kopyta a požádání o zálohu.

Druhá schůzka již probíhá formou zkoušení. Ale pokud si myslíte, že si budete zkoušet již rozpracované boty, šeredně se mýlíte. Zkoušet si budete totiž pouze model, který je hrubě ušití z jiného materiálu a slouží pouze k upřesnění a odsouhlasení střihu a měr. Švec se ujišťuje, zda boty budou zákazníkovi skutečně sedět a opticky ladit.

Po druhé zkoušce a vzájemném ujištění, že zkušební boty nikde netlačí, lze přistoupit k výrobě bot na míru z vybraného materiálu. Již ze samotného naznačení jednotlivých etap je zřejmé, že boty nejsou k mání hned. „Celý proces od získání měr až po předání hotových bot zákazníkovi trvá tři až čtyři měsíce,“ doplňuje Radek Zachariáš. Proto je potřeba zvolit i vhodný čas a kalkulovat s délkou výroby. Ideální doba pro přípravu letní obuvi je tak v zimních měsících.

Ševcovští mistři vám také ochotně poradí, jaký typ bot si vzít k jakému typu oblečení. Dozvíte se například, že boty typu oxford plain jsou jakýmsi základním typem a neměly by chybět v botníku žádného skutečného muže. Nosí se totiž k tmavému obleku s bílou košilí, která je doplněná nevýraznou kravatou. Podle Radka Zachariáše se hodí pro společenské události nebo důležitá obchodní jednání. Žádané jsou také ale oxford full brogue v černé či hnědé barvě či mokasíny. Pro volnější styl a chvíle oddechu se hodí boty s označeným chelsea, což jsou vlastně kotníková pérka s gumovou podrážkou.

Boty na míru říkají o svém nositeli několik důležitých věcí. Jednak jde o určitý společenský statut, tj. dotyčný si to může opravdu dovolit, ale také vypovídají o tom, že přemýšlí nad vlastním stylem a má rád pohodlí. Pokud uvažujete o překvapení pro vašeho muže, je poukázka do vybrané ševcovské dílny vhodným dárkem.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2