Dokonalá designová kuchyň

13.červen 2011 16:35

Neodmyslitelnou součástí luxusních nemovitostí je dokonalý interiér vytvořený přímo podle potřeb a vkusu jejich majitelů. Vzhledem k tomu, že současným trendem je propojení kuchyně s obytným prostorem, v němž trávíme nejvíce času, má na výsledný efekt právě výběr kuchyně velmi důležitý vliv.  Je-li obývací část zařízena v moderním stylu, je namístě sáhnout po designové kuchyňské lince, například rustikální kuchyň by totiž celý prostor opticky roztříštila a patrně by působila nepatřičně.

Pro designové kuchyně jsou charakteristické nejen prvotřídní moderní materiály, dokonalé technické provedení, ale také přímé čisté linie či důraz na detail. Trendy je minimalistické provedení s využitím lesklých ploch, případně záměrná kombinace matu a lesku, podsvícení poliček a hra odlesků a světel. Téměř nedílnou součástí designové kuchyně je takzvané bezúchytové senzorové ovládání výsuvů, díky němuž pak celý prostor působí až futuristicky. Senzorové dotykové ovládání nejen opticky sjednocuje prostor a dodává mu atmosféru, ale umožňuje otvírání skříněk a zásuvek pouhým dotykem kolene, ruky či loktu. Je ovšem potřeba si uvědomit, že bezúchytové ovládání je sice velmi pohodlné a jednoduché, ale jeho mechanismus je relativně složitý, zpravidla pružinový nebo hydraulický, který způsobí pomalé vyklopení. Je tedy potřeba zaměřit se na kvalitu těchto systémů a jejich výběru věnovat patřičnou péči.

Dokonalá kuchyň by však měla splňovat kriteria nejen estetická, ale také praktická. Při plánování kuchyně je proto vhodné svěřit se profesionálům a vycházet z toho, že kuchyňský prostor je rozdělen do pěti zón: zásoby, ukládání, mytí, příprava a vaření/pečení. Uspořádání a rozdělení těchto zón by mělo vycházet z individuálních potřeb a zvyklostí zákazníka, přičemž důležité je například i to, zda se jedná o leváka či praváka. Při nesprávném rozvržení budete i v sebekrásnější kuchyni dělat většinu činností zbytečně komplikovaně, takříkajíc přes ruku. Od věci není ani pečlivé rozmyšlení a naplánování dostatku úložného prostoru, který by vám v budoucnu mohl chybět. Dolní skříňky je pak vhodné vybavit zásuvkami či výsuvy, do nichž lze uspořádat výrazně více věcí než do policových skříněk, jsou výrazně pohodlnější a přehlednější.

Luxusní bezúchytové designové kuchyně dnes nabízí již většina českých kuchyňských studií, která vám kuchyň navrhnou a vyrobí nejen na míru domu či bytu, ale také na míru vašich potřeb a vkusu. Hladké čelní plochy dvířek sice jako první navrhli italští designéři a po nich je začaly vyrábět i německé firmy, ale čeští výrobci za nimi v žádném případě nezaostávají. Například Koryna nábytek, Nadop či Hanák kuchyně aplikují na svých výrobcích moderní trendy téměř současně se světem.

Z materiálů se u pracovních desek nejčastěji využívá lamino, dále pak žula, mramor či umělý kámen, u dvířek pak jde nejčastěji opět o lamino, hliník, sklo či masivní dřevo. Závisí jen na vás, jakému materiálu dáte přednost.

Ačkoli čeští výrobci nabízejí skutečně kvalitní designové kuchyně, máte-li zájem o naprostou designovou „pecku“, pak se zaměřte na italskou značku minotticucine. Tato značka vyrábí nejen celomramorové kuchyně, využívá broušené žuly a jiných netradičních materiálů, ale v limitované edici přinesla například také kuchyň z polodrahokamu madagaskarský labradorit, který je obdobou skla v přírodě. V takové kuchyni zapomenete na současnost a budete mít pocit, že se ocitáte v jiném časoprostoru.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2