Děti ze severu a děti z jihu

Dětské oblečení tvoří zajímavou designérskou kategorii, která se snad dá popsat jedině slovy ‚volný styl‘. V podstatě kdokoli dnes může přijít na trh s jakýmkoli oblečením, věnovaným dětem, a buď úspěch mít bude, nebo nebude. Na rozdíl od kočárků, kterým jsme se věnovali před nedávnem, není sázkou na jistotu ani spojení se silnou značkou, podnikající mimo oděvní průmysl – neexistují chlapecké šortky Ferrari nebo Bentley a pokud jde o dívčí šaty, tak dětská nabídka zvučných designérských jmen připomíná spíš běžnou produkci, která se při praní srazila.

Samozřejmě existují body, které má veškeré dětské oblečení společné. Kromě patřičně vysoké ceny a nízké životnosti – vzhledem k tomu, že děti rostou jako z vody, vydrží málokterý kus oděvu déle než jednu sezónu – je to ta nejvyšší kvalita materiálů a špičkové zpracování. Vzory jsou většinou drobné a ze široké palety barev si vybere opravdu každý. Je přitom zvláštní, jak moc se do designu a barevnosti oblečení promítá země jeho vzniku.

Za Skandinávii můžeme protentokrát nechat mluvit například (ve Skandinávii) masově prodávanou a velice oblíbenou dánskou značku POMPdeLUX. Jarní barvy působí poměrně tlumeně, ale nad chlapeckou modrou, béžovou a šedou vysoko ční optimistická zelená, zatímco dívčí šedou, krémovou, světle růžovou a zelenou narušuje jen ojediněle oranžová barva. Všechny kusy jsou buď jednobarevné, nebo s velmi drobnými vzory a z materiálů jednoznačně převládá bavlna.
Jižní vliv v dnešním přehledu zastoupí italská společnost Amelia Milano, která vznikla před devíti lety v metropoli italského designu. Pro sezónu jaro/léto 2012 přišla v chlapecké i dívčí kolekci s pokračováním osvědčeného receptu – tlumené barvy, tradiční střih, kvalitní příze a drobný potisk, to vše doplněné o ruční vyšívání a zdrhování. Amelia úspěšně dokazuje starou známou pravdu, a to že kvalita se (přinejmenším v oblasti dětského oblečení) nezakládá na zbytečné výstřednosti, ale na pečlivé, poctivé a bezchybně provedené práci.
Celkově vzato čeká děti letos prostá, praktická a kvalitní móda. Což se o dospělých říct nedá…

 

Autor:  Redakce REALCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2