Chanel – od Coco po Lagerfelda

17.únor 2012 08:29

Jen málo ženských jmen se zapsalo do historie tak výrazně jako Jméno Coco Chanel. Není snad ženy, která by toto jméno neznala, a i muži si jej dokážou spojit s módou a především s vůní. Vyslovíme-li Chanel, téměř každému vytane na mysli slavný parfém Chanel No. 5. Parfém, jehož vůně, stejně jako samotná Coco, dobyla svět.

Vůně a parfémy však rozhodně nejsou tím jediným, čím si módní návrhářka a zakladatelka francouzské módní značky Coco Chanel ženy po celém světě získala. Nejdříve totiž Coco, vlastním jménem Gabrielle Chanelabsolutně změnila vnímání módního světa a až následně  vnímání světa vůní. Chanel se zaměřovala na luxusní sexy módu, k níž patří neotřelá elegance a čisté linie. V jejím módním světě dominovaly především šaty a sukně jednoduchých střihů, které doplňovaly elegantní kabelky pro společenské události a pochopitelně také jedinečné luxusní parfémy a kosmetika.

Gabrielle Coco Chanel, která se narodila v roce 1883, si přála stát se barovou zpěvačkou. Ovšem, když se jí její sen splnil, nenašla v něm naplnění, a tak se rozhodla věnovat módě. Otevřela si malý butik v Paříži, kde nabízela svou osobitou módu. Ženy, které si svými modely okamžitě získala, obdivovaly její večerní róby i klasické šaty. Celý módní svět nejvíce oslovila a oslnila módní řadou s názvem Malé černé. Tento pojem se vžil pro šaty, které by dodnes měly být základním prvkem šatníku každé ženy. Neobejde se bez nich žádná nová kolekce ani žádná oficiální společenská událost. Jejich střih spočívá ve snížené pasové linii a zkráceném střihu, což ve své době bylo považováno za velmi odvážné.

V roce 1921 oslnila Coco Chanel se svým prvním parfémem Chanel No. 5, který se stal nejslavnějším parfémem v celé historii. Ačkoli současné ženy již preferují spíše lehčí vůně, prodává se Chanel No. 5 úspěšně dodnes. Jeho klasickou aldehydovou vůni upřednostňují spíše seriózní dámy nebo ji volí ženy na vrcholně společenské události. Parfémy Chanel však nepředstavují pouze No. 5, ale jejich sortiment je takový, že si vybere každý.  Ve všech parfémech Chanel se skrývá elegance, luxus a někdy i smyslnost, ať už zvolíte zelenou svěžest nebo opulentní orient. Parfémy Chanel přinášejí celé firmě významný podíl na zisku, vydělávají víc než všechny ostatní odvětví módy Chanelu dohromady.

S módní značkou Chanel spolupracovalo mnoho známých tváří. Nezapomenutelná je propagační fotografie Marilyn Monroe a parfému Chanel No.5, která je považována za nejslavnější reklamní fotografii nejen v historii Chanelu, ale možná i v historii celého marketingu.

Kromě módy a parfémů jsou po celém světě oblíbené také proslulé hodinky Chanel, na první model s názvem Premiere navazovaly řady propracovaných elegantních šperků na ruku.

Když v roce 1971 Coco Chanel zemřela, dostala se značka do rukou proslulého módního návrháře Karla Lagerfelda, který zachovává identitu značky a přidává k ní svůj svěží módní styl. Styl, který módní svět zbožňuje stejně jako styl samotné Coco.

Koncem ledna 2012 se v Paříži konala přehlídka Chanel Haute Couture pro jaro a léto. Dvorní návrhář Karl Lagerfeld ji jako vždy pojal ve velkém stylu, který přítomné překvapil. Pro tuto příležitost nechal totiž vyrobit speciální trup letadla, které obklopovalo molo i s návštěvníky přehlídky. Návštěvníci přehlídky vstupovali do trupu letadla speciálně pro tuto příležitost vytvořeným tubusem jako na pravém letišti. Iluzi přehlídky za letu umocňovaly i falešné mraky za okny. Modelky procházely trupem letadla po modrém koberci a modrá se stala také hlavním tématem přehlídky. Lagerfeld představil krásné a elegantní šaty ve více než 150 odstínech modré, které jsou povětšinou doplněny velkými kapsami.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2