Cestování s příchutí

22.únor 2013 16:43

V současnosti si člověk může vybírat z cest za divokou zvěří, překrásnými výhledy, památkami nebo čirým dobrodružstvím. A co takhle chuť? Už jste někdy cestovali za chutí? Na světě existují v podstatě dva druhy lidí: ti, kterým vyhovuje kuchyně francouzská, a ti, kteří milují kuchyni italskou. Nebereme do úvahy proslulá kulinární centra jako například Provence nebo Toskánsko a vydáváme se méně vyšlapanými, o to ale chutnějšími cestami…

 

Cinque Terre, Itálie

Správný Ital má na všechno čas a užívá si pomalu – koneckonců je moderní hipsterské hnutí ‚slow food‘ duchovním dítětem italské stravovací kultury. První důležitou věcí je tedy zpomalit; což v Itálii není jednoduché a jen stěží se vám to podaří v Římě, Benátkách nebo Neapoli. Musíte se dostat do místa, které vás nenutí k rychlejšímu pohybu a oblast Cinque Terre je k tomu ideální. Tvoří ji pobřežní pás městeček s malebnými názvy, které mají všechno, o čem jste kdy ve spojení s Itálií snili: úzké uličky, sluncem zalitá nábřeží, domy s výhledem na moře a hlavně ducha. Je sice pravda, že na rozdíl od kulinárně bohatých oblastí jako je Apulia, Amalfi nebo Abruzzo nemají (kromě vína a oliv) vlastní zdroje potravin, ale místo toho vám vedle krásných vyhlídek na domy, přilepené na vysokých útesech, možností nekonečných procházek podél pobřeží a nepřítomnosti automobilů nabídnou klid, mír a osobitost. Ne nadarmo se městečko Portofino na severním konci oblasti stalo už v padesátých letech synonymem pro tradiční italskou dolce vita – nábřežní restaurace pod slunečníky, vinárny v uzoučkých uličkách, malinké domácí pekárny a samozřejmě rybí speciality, těstoviny a ovoce. Itálie, o jaké jste vždycky snili.

 

Bretaň, Francie

Co najdete v Bretani na severozápadním pobřeží Francie? Čtyři tisíce hradů a zámků; rozeklané pobřeží, trýzněné vlnami Atlantiku; neuvěřitelně působivou architekturu v drsné a nevídaně krásné krajině; klášter Mont Saint-Michel a mnoho dalších proslulých turistických lokalit. Kromě toho, že je Bretaň jednou z hlavních zásobáren čerstvé zeleniny, je to samozřejmě kraj s bohatou rybářskou tradicí. Ve zdejších lesích také roste obrovská spousta jedlých hub, které si našly cestu až do místních jídel.  Z kulinárního hlediska je Bretaň dokonalou ukázkou toho, jak bohaté potěšení a užitek dokáží lidé dostat z omezených zdrojů. V podstatě veškeré místní pochoutky – ať už mluvíme o proslulých pohankových plackách, artyčocích, místním cideru nebo ostrých sýrech – se vyznačují čerstvostí a až neuvěřitelně prostou přípravou.  Jsou ale tři věci, díky nimž je Bretaň tak proslulá: jednak calvados (ten nejpůvodnější a nejstarší calvados se vyrábí v Bretani a Normandii) a samozřejmě také mušle a krabi, které odborníci díky jejich jedinečné chuti pokládají za nejlepší na světě. Pokud chcete vychutnat Bretaň stylově, zajeďte si do Saint-Malo nebo do Dinanu – obě městečka se chlubí výborně zachovanou tradiční kamennou architekturou s hrázděnými domy z patnáctého století, okouzlí vás dlážděnými ulicemi a nachází se v nich samozřejmě  mnoho, mnoho restaurací.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2