Alpy, vždy na vrcholu!

Hory a horské chaty, to jsou dvě od sebe neoddělitelná slova v srdcích francouzských i zahraničních kupců, kteří přijíždějí do Francie a Švýcarska, aby si zde odpočinuli v luxusních alpských střediscích. Chlad sněhu a teplo dřeva, to je vítězné duo!
Horská chata pro každého

Na švýcarské straně Alp se pronajímají velké typické barevné horské chaty ze dřeva s šesti pokoji a stejným počtem koupelen, saunou, tureckými lázněmi, bazénem, vinným sklepem a kinosálem, které leží na úpatí sjezdovek a jen několik minut od centra města, za cenu okolo 50 000 eur za týden. V Itálii, v Piemontu jsou tyto ceny nižší. Tam si je možné pronajmout krásné horské chaty za částku přesahující 25 000 eur za týden. Na francouzské straně Alp se během padesáti let status hor změnil – považované původně za demografickou poušť, staly se postupně světovou metropolí zimních sportů. A sjezdové lyžování zde již není neomezeným vládcem: od nynějška lidé jezdí na hory v každém ročním období, aby se zde věnovali rozličným volnočasovým aktivitám, anebo navštívili útulné a designové podniky, které vřele vítají své hosty a jsou otevřené po celý rok! Zemi bílého zlata můžeme přisoudit spoustu superlativů a tyto jsou nepopiratelné: ve Francii se nachází nejvýše položené lyžařské středisko a nejdelší černá sjezdovka v Evropě, největší lyžařský areál, nejvíce lyžařských vleků a jezdí sem nejvíce zahraničních turistů…na světě! Ale to nejsou jediné přednosti této části země: na horách se francouzské „art de vivre“ (umění žít) projevuje v krásné architektuře i ve způsobu provedení horských chat, které mají kamenné střechy, mřížkované balkónové zábradlí, často vyrobené z místních kamenů. Současní kupci vyžadují nemovitosti mající autentický horský ráz, tedy kamenné, dřevěné a blízkost noblesních restaurací. I když již roční vzestup prodejních cen v Horním Savojsku nedosahuje + 15 nebo + 20 %, a v zimě 2009 jsme zde dokonce zaznamenali stagnaci těchto cen, dosahují zde prodejní ceny teď, nedlouho před začátkem nového roku, stále krásných cifer, a to v průměru 1 až 4 miliony eur. Zámožná klientela se zde vyskytuje stále. Protože lyžování již není jediným kritériem, které rozhoduje o nákupu horské chaty, klientela neváhá mít velké plány, pokud jde o prostor, ale také o komfort a odpočinek. Některé z velkých lyžařských středisek to správně pochopily a jdou s dobou, rekvalifikují se a vylepšují své služby a sázejí především na poskytovaný komfort, na krásnou architekturu, lyžařský areál a rozšiřují také svoji nabídku dalších možných aktivit. A i když se profil klientely, která je především zahraniční, mění a Britové žádají čím dál větší diskrétnost a vedoucí pracovníci někdy zastávají vyčkávací politiku, svět švýcarských nebo francouzských horských středisek sjezdového lyžování stále probouzí sny…

Švýcarské Alpy : Lyžařské středisko Verbier, na východ do ráje

Chcete-li najít krásné nemovitosti na prodej, měli byste zamířit na východ od kantonu Valais a vydat se do Verbier, střediska patřícího do lyžařského areálu 4 Vallées (Čtyři údolí). Jeho přednosti? Výjimečně dlouhá doba, po kterou zde svítí slunce, dynamický střed města, moderní bary a spousta horských chat, které tomuto středisku dodávají vzhled velké horské vesnice. Ceny zdejších horských chat se pohybují v průměru mezi dvěma až čtyřmi miliony eur. A pokud často narazíte na cenu 10 000 eur za m², nejsou v ceně bez pochyby zahrnuty poplatky za doplňkové luxusní služby.

Gstaad, elegantní středisko bez hranic

Jméno Gstaad okamžitě evokuje autentický ráz této horské vesnice, ležící v nadmořské výšce 1050 metrů, kde se nachází spousta malých domků, dřevěných chat a také zde bydlí mnoho slavných osobností. V tomto bohatém středisku kantonu Bern je totiž luxus všudypřítomný. Setkáte se s ním na hlavní ulici, kde působí známé obchodní značky nebo v prestižních hotelích, kde pobývají celebrity i korunované hlavy. Je to klenot, kde nemovitosti nemají hranice: ceny za horskou chatu se šplhají až do výše 6 milionů eur, za starobylý statek s výhledem na vesnici a ledovce až do výše 9 milionů eur… A ani stavby za více než 30 milionů eur zde nejsou vzácností! Gstaad nabízí mimořádné podmínky pro zimní vyžití, a to 250 km sjezdovek a lyžařský areál na jedinečném ledovci v oblasti Bernese Oberland. Pokud se týká gastronomie, průvodce Gault Millau udělil 15 šéfkuchařům v kraji celkem 218 bodů! O důvod navíc navštívit jednu ze 100 místních restaurací, počínaje vinnými sklípky a konče těmi největšími gastronomickými tabulemi. Návštěvu si zaslouží i horské boudy s občerstvením, ležící na vysokohorských pastvinách…

Zermatt, ve znamení přirozené krásy

I přes svoji proslulost si lyžařské středisko Zermatt, ležící v kantonu Valais, uchovalo kouzlo horské vesničky. Protože se sem nesmí jezdit auty, jsou zde nejčastějšími dopravními prostředky elektrická vozidla, sáně a kočáry tažené koňmi. V nadmořské výšce 1 620 m Vám výhled na nejslavnější švýcarskou horu Matterhorn vyrazí dech. Kromě toho je Zermatt výchozí stanicí vyhlídkového vlaku Glacier Express (Ledovcový expres), který v každém ročním období vozí cestující napříč vysokými Alpami v srdci Švýcarska a jede až do Svatého Mořice v kantonu Grisons. V zimě nabízí lyžařský areál, kde je zajištěno umělé zasněžování sjezdovek, více než 300 km sjezdovek ve třech odlišných oblastech: Sunnegga-Rothorn, Gornergrat-Stockhorn a Lac Noir-Matterhorn. A chcete-li se pobavit i jinak, můžete si vyzkoušet létání na klouzavém padáku, mushing (řízení psích spřežení) nebo heli-skiing mimo upravené sjezdovky. Tyto disciplíny se samozřejmě provozují pod vedením zkušeného instruktora nebo horského vůdce. V tomto středisku převažuje hlavně pronájem nemovitostí. Cena za týdenní pronájem prestižního bytu se pohybuje kolem 8 000 eur a za pronájem dřevěné horské chaty s kapacitou až 10 osob je to částka od 10 000 do 15 000 eur.

Crans Montana, středisko sázející na vyžití po lyžování!

Středisko Crans Montana, ležící na náhorní rovině kantonu Valais v nadmořské výšce 1 500 metrů, je vyhlášené po celém světě nejen jako středisko lyžařského sportu, ale také jako místo pro hraní golfu v letních měsících. Typicky italské středisko je hojně navštěvované anglicky mluvícími návštěvníky, kteří vyhledávají jiná střediska, než je Verbier nebo Zermatt, a nabízí dokonalý lyžařský areál čítající 160 km sjezdovek a sahající až do nadmořské výšky 3 000 m. Středisko se proslavilo i svými možnostmi vyžití po lyžování: nacházejí se zde luxusní podniky, prestižní hotely, postavené ze dřeva i přírodního kamene, spousta barů a restaurací (celkem 80). Neopomeňme také možnosti nakupování v ulice rue du Prado, kde se nachází obchody velkých obchodních značek z oblasti módy, klenotů a designu. Ať už si chcete udělat výlet do hor, nebo se projít po okolí střediska s průvodcem, zúčastnit se lyžařského kurzu nebo si udělat výlet do okolních vesnic, naučit se techniku lyžování Telemark, nebo uniknout do muzeí ležících na vysokohorských pastvinách, projít se po místních sklípcích a setkat se s jejich majiteli, anebo si chcete projet trasu pro sněžnice, průvodci Vám navrhnou programy šité na míru, plné autentických zážitků. Ti, kteří by toužili se zde usadit a koupit si jednu z krásných horských chat v centru vesnice, musí počítat s cenou v průměru od 800 000 do 1,5 milionu eur.

Francouzské Alpy : Krásná hrdinka Megève

Středisko Megève si zachovává kouzlo horské vesnice protkané úzkými uličkami i rozmanitou architekturou, která svědčí o bohaté minulosti i intenzivním turistickém ruchu. Toto středisko v Horním Savojsku (Francie) se začalo rozvíjet na počátku 20. století. V roce 1913 zde již byly tři hotely, které začaly přitahovat letní hosty vyhledávající hlavně změnu klimatu. Později bylo v hotelu Mont-Blanc nainstalováno ústřední topení, aby zde mohli přivítat i zimní hosty. A tehdy byla zahájena první zimní sezóna v Megève! Na konci sedmdesátých let již středisko nabízelo mnoho možností sportovního vyžití (golfové hřiště o 18 jamkách, vysokohorské letiště, sportovní hala…). Rozvojem turistické infrastruktury se středisko úplně proměnilo a byla to zejména rodina Sibuet, která se zasadila o rozkvět střediska a o moderní hoteliérství v Megène. Jsou zde nádherné hotely inspirované tradičními savojskými statky, které svým hostům nabízejí srdečnou a autentickou atmosféru spolu s luxusními službami. A jestliže se zdá, že se trh s nemovitostmi ve vyšší cenové kategorii ustálil, čtvereční metr se stále prodává za cenu od 8 000 do 15 000 eur.

Chamonix, obrozená vesnice

Jedno z nejoblíbenějších francouzských středisek u milovníků horolezectví a sportů provozovaných na horách. V roce 1924 se v Chamonix konaly první zimní olympijské hry a tehdy Chamonix stvrdilo své kvality města zimních sportů. Od té doby zaznamenalo bleskurychlý rozvoj, během kterého bylo vystaveno mnoho lyžařských vleků. Je zde jedna z nejvýše položených lanovek na světě, spojující město, ležící v nadmořské výšce 1 035 m, se skalním vrcholem Aiguille du Midi, nacházejícím se v nadmořské výšce 3 842 m. Objevíte zde jedinečný 360° panoramatický výhled na vrcholky masivu Mont Blanc. Co se týče města, je centrum Chamonix určeno pro pěší a je osázeno butiky všeho druhu a prosluněnými terasami, ze kterých můžete v klidu pozorovat hory a odpočinout si zde. Chamonix také charakterizuje výborná gastronomie. Naleznete zde mnoho restaurací, které nabízejí savojské speciality i mezinárodní kuchyni, a nesmíme zapomenout zmínit talent kuchařů v restauraci Hameau Albert Ier, který byl oceněn několika hvězdičkami v průvodci Michaelin! Z hlediska nemovitostí středisko nezaostává. Bylo zde skvěle rekonstruováno mnoho horských chat a ceny za tyto nemovitosti se pohybují okolo 6 000 eur za m².

Courchevel, středisko s neochvějnou pozicí

Courchevel je střediskem zimních sportů, které se nachází v samém středu savojského údolí Tarentaise a jehož lyžařský areál, patřící do oblasti Les Trois Vallées (Tři údolí), je jedním z největších na světě a jedním z nejvyhledávanějších středisek milionáři z celého světa. Ovšem prodává se zde čím dál tím méně nemovitostí, protože je zde čím dále tím méně nemovitostí na prodej. Někdy jsou na prodej velké byty v centru města, jejichž cena ještě stále přesahuje milion a půl eur. Prodává-li se úplně nový byt, je třeba počítat s cenou kolem 6 000 eur za m². Mezi bohaté majitele nemovitostí ve středisku Courcheval, kde je v sezóně kolem 32 000 obyvatel oproti 1 800 obyvatelům ve zbylé části roku, se řadí Angličané, Rusové, Belgičané, Islanďané a Američané. Vedle prodejů se zde uskutečňují i pronájmy nemovitostí: ale najít malou horskou chatu pro jednu rodinu je věcí opravdu nelehkou. Cenové rozpětí je značné – v případě pronájmu krásné chaty pro deset osob se cena pohybuje od 20 000 do 45 000 eur za týden. A tyto chaty se musejí nezbytně nacházet na úpatí sjezdovek (a ne vzdálené 10 nebo 20 metrů od nich!). Pokud zájemce o pronájem požaduje i vnitřní bazén, saunu, vířivku a turecké lázně, pak je cena mnohem vyšší. Všechny nové stavby disponují bazénem a čím dál tím častěji i všemožným jiným luxusem. V tomto případě dosahují ceny částek 70 000 až 90 000 eur za týden…

Céline Varnier

Autor: Redakce REAL-CITY

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2