S větrem ve vlasech

4.únor 2013 09:42

Jistě, do propuknutí horkých letních dnů ještě pár měsíců zbývá, ale přehlídka těch nejlepších kabrioletů, které renomovaní výrobci chystají pro tento rok, rozhodně neuškodí. Přestože si mnoho lidí myslí, že kabriolet je v podstatě běžné auto bez střechy, skutečnost je trochu složitější. Kabriolet je totiž svět sám pro sebe, je to životní styl a jeden z posledních výkřiků svobody…

 

Mercedes-Benz E-Class Cabriolet

Extrémní elegance

Mercedes-Benz vždycky věděl, jak vyrobit kabriolet, který bude jednak vypadat elegantně, nikdy vám neudělá ostudu a navíc bude velice slušně vybaven solidním motorem. Nový model se velice podobá svému bratru sedanu, ale nabízí několik vylepšení po stránce použitých materiálů a v doplňkové výbavě také například plné využití LED světel. Při výběru balíčku Driver Assistance dostanete stereo parkovací kameru, která vám poskytne trojrozměrný výhled na auta za vámi, na chodce či překážky a značení na silnici. S tím se samozřejmě spojuje základní radarové a kamerové vybavení Mercedesu, které dostalo nedávno čerstvou oživovací injekci – systém vám pomůže zůstat v pruhu a při jízdě vás jemně odsune z cesty automobilu, který vás předjíždí. Pod kapotou modelu E350 najdete starý dobrý spolehlivý tříapůllitrový šestiválec, ale po upgradu na model E550 dostanete k dispozici o sto koňských sil silnější osmiválec s obsahem 45,6 litru a biturbem, který už dokáže pocuchat i ten nejpevnější účes.

 

Continental GT Speed Convertible

Bleskurychlý luxus

Bentley dodnes funguje jako příklad dokonale britského pojetí luxusní jízdy. Nekompromisní ruční výroba motorem počínaje přes sestavení karoserie až po ruční šití čalounění nenechává žádný prostor omylu a poslední verze modelu Continental GT může sloužit jako dokonalý příklad. Motor? Šestilitrový dvanáctiválec s biturbem o výkonu 616 koňských sil a s náhonem na všechna kola. Maximální rychlost? 325 kilometrů za hodinu. Odpich? Z nuly na stovku za 4,1 sekundy. Ekonomika jízdy? O 15% nižší spotřeba a emise. Přestože má vůz jednadvacetipalcová kola, sedí vyztužená karoserie na silnici poměrně nízko. Celkově vzato je to dokonalé spojení svalů s dokonalým luxusem a příslovečně britskou připraveností na všechno – měkká střecha byla testována ve všech druzích počasí od tropického monzunu až po severskou vánici a ani v těch nejchladnějších dnech se nemusíte obávat ani toho nejmenšího průvanu.

 

Morgan 3 Wheeler Gulf Edition

Dřevní klasika

Chcete si užít jízdu kabrioletem tak, jak původně měla vypadat? V tom případě zní odpověď jednoduše – Morgan. Tradiční výrobce luxusních vozidel, které nejvíc ze všeho připomínají sportovní automobily zlatých třicátých let dvacátého století, má v nabídce hned několik kabrioletů, ale nejkrásnější, nejdobrodružnější a nejvýraznější je trojkolka 3 Wheeler. Jistě, má o kolo méně než je u automobilů běžné a zpočátku spíš připomíná křížence mezi motocyklem a autem, ale stylu a osobitosti má rozhodně na rozdávání a nostalgie po starých dobrých časech z něj dýchá.

Sentimentalita sama by vás ale sama o sobě daleko neuvezla – co nezvládne ona, o to se postará dvoulitrový motor, který půltunové vozidlo vytáhne z nuly na stovku za pět sekund. Tak nízkou hmotnost se podařilo dosáhnout jednak tím, že karoserie je vyrobena z hliníku, a přesto trojkolka sedí na silnici jako přibitá; stabilitu by jí mohl závidět kdejaký sporťák s přítlačným křídlem vpředu i vzadu. Speciální stokusová edice Gulf upomíná na čtyřiadvacetihodinové závody v LeMans, Sebringu nebo Silverstone. Morgan 3 Wheeler je na silnici dokonalý.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2