Rolls-Royce – dokonalost ve všech směrech

20.únor 2012 08:31

Elegance, sofistikovanost a luxus, to jsou synonyma pro vozy, o nichž si naprostá většina z nás může nechat pouze zdát. Rolls-Royce je legendou prověřenou více než stoletou historií. Samotné vyslovení těchto dvou slov má jistý nádech luxusu, exkluzivity i tradice. Vozí se v něm anglická královská rodina, presidenti, celebrity a nejbohatší lidé planety. Spojení „být Rolls-Royce mezi něčím“ už samo o sobě vyjadřuje, že se jedná o něco zcela bezkonkurenčního.

Rolls-Royce představuje tradiční kvalitu, která drží krok i s dnešní moderní dobou, a nejmodernější technologie v kombinaci s tradičními řemeslnými dovednostmi.

Britská společnost Rolls-Royce byla založena Charlesem Rollsem a Henry Roycem pro výrobu automobilů v roce 1906. Byla spolu s dalšími součástí stejnojmenného mezinárodního koncernu. Koncern Rolls-Royce plc, jehož akcie jsou indexovány na FTSE na londýnské burze, se dnes věnuje zejména výrobě pohonných jednotek a komponentů pro civilní i vojenské letectví a také produkci lodní techniky a energetiky. Rolls-Royce je 16. největším dodavatelem vojenské techniky na světě.

Nejslavnější je ovšem již zmíněná výroba automobilů, která v současnosti probíhá pod názvem Rolls-Royce Motor Cars Ltd., a od roku 2000 je součástí německého koncernu BMW.

Rolls-Royce dokazuje, že na skutečně luxusní zboží nedoléhá ani celosvětová krize. V roce 2011 prodal dokonce nejvíce automobilů v historii značky. Meziročně prodeje automobilky vzrostly o 31%, v roce 2010 Rolls-Royce prodal 2 711 aut a v roce 2011 úctyhodných 3 538 automobilů. Největším lákadlem pro zákazníky byl v posledních dvou letech menší model Ghost, od nějž je odvozena varianta s delším rozvorem.

Stále více zákazníků žádá po automobilce Rolls-Royce úpravu svého vozu přesně na míru. Firma nedávno potvrdila, že více než polovina zákazníků modelu Ghost volí individuální personalizaci auta.

Úprava vozu dle nejrozmanitějších i nejroztodivnějších přání zákazníka je u drahých vozů Rolls-Royce naprostou samozřejmostí. Automobilka nyní zveřejnila, že 56 % zákazníků „malého“ modelu Ghost volí individuální úpravy, u velkého Phantomu je to dokonce osm z deseti zákazníků. Z pohledu milovníků vozů je individualistický program automobilky Rolls-Royce opravdu obdivuhodný. Rolls-Royce se totiž nezdráhá plnit přání zákazníků, ať už jsou jakákoli. Různé matné a zlacené verze luxusních limuzín jsou dnes u Rolls- Royce naprosto běžné a trhákem roku 2011, jakkoli to někomu může připadat u luxusního automobilu téměř nedůstojné, se stal růžový Rolls-Royce Ghost.

Touha postavit nejlepší automobil na světě byla pro inženýry a designéry v Rolls-Royce tak velkou hnací silou, že vznikla celá rodina úžasných vozů. Dnes se pod označením Phantom ukrývají celkem čtyři luxusní vozy, klasický Phantom, Phantom Extended Wheelbase, Phantom Drophead Coupé a Phantom Coupé.

V současnosti hraje hlavní roli okouzlující rodina automobilů Phantom a model Rolls-Royce Phantom dostane po devíti letech nový vzhled. Vizuální modernizace by se měla odehrát na přídi. Face-liftu se tak má dočkat nárazník, přední světlomety a maska vozu. Technická stránka úprav bude pravděpodobně spočívat především v přiměřeném posílení dvanáctiválce. Vylepšení se dočká i palubní elektronika a asistenční systémy.

Každý má mezi automobily svého favorita. Někdo dává přednost rychlosti a sportovnímu ladění vozu, jiný miluje dokonalý design, někdo si potrpí na kvalitu. Rolls-Royce je ovšem legendou, které nezle vytknout nic. Jeho Phantom je exkluzivním modelem, který potvrzuje více než sto let tvrdé práce, která ani dnes nemá na světě skutečnou konkurenci.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2