Nový model Porsche 911 Carrera 4 GTS

Společnost Porsche uvedla na evropský trh nový model Porsche 911 Carrera GTS o výkonu 408 koní, který disponuje pohonem všech kol. Tento nový model ocení nejen vyznavači výrazné dynamické jízdy, ale především ti, kteří touží po pocitu jedinečnosti a individuality. Model Carrera 4 GTS je významným rozšířením nabídky vrcholných provedení modelové řady Carrera s karoserií Coupé nebo Cabriolet a je vybaven nejen nejsilnějším motorem určeným pro Carreru, ale také bohatší výbavou. V České republice lze oba modely od července 2011 pořídit v Porsche Centrech v Praze a Brně společnosti Porsche Inter Auto CZ, výhradního dovozce a prodejce vozů značky Porsche.

Obě provedení nového modelu představují další zdokonalení stávajícího modelu 911 Carrera GTS a jsou spojením silného motoru řady GTS s výkonem 408 koní s inteligentním pohonem všech kol Porsche Traction Management (PTM). Ačkoli spotřeba paliva zůstává stejná jako u standardního provedení Carrera 4S, dynamika těchto vozů je ještě vyšší. Kombinovaná spotřeba modelu Coupé je 11,0 l/100 km, u provedení Cabriolet představuje tato hodnota 11,2 l/100 km.

Motor modelů 911 Carrera 4 GTS vychází z šestiválce modelu Carrera S s obsahem 3,8 litru. Díky výrazné úpravě sacího traktu se však jeho výkon zvýšil o 23 koní na současných 408 koní při 7 300 otáčkách za minutu. Upravené sání má pozitivní vliv nejen na celkový výkon automobilu, ale také na pružnost motoru a produkci výkonu v nízkých a středních otáčkách. Díky standardně dodávanému sportovnímu výfukovému systému doprovází tento model pro Porsche charakteristický sebevědomě sportovní zvuk a černé provedení lemů jeho koncovek zároveň potvrzuje jeho specifický charakter.

Z nuly na 100 km/h je při maximálním nasazení Carrera 4 GTS Coupé schopna zrychlit během 4,6 s, u provedení Cabriolet pak za 4,8 s. Ke standardní výbavě modelu Carrera 4 GTS patří mimo jiné šestistupňová manuální převodovka. Ti náročnější, kteří by čas ve zrychlení chtěli ještě o 0,2 s zkrátit, pak mají možnost ji vyměnit za sedmistupňovou převodovkou PDK, která je dvouspojková.

Díky pohonu všech kol PTM dochází stejně jako u ostatních modelů značky Porsche i v modelu Carrera 4 GTS k dalšímu zvýšení stability, trakce a obratnosti. Systém PTM dokáže podle aktuální jízdní situace kdykoli rozhodnout, kolik točivého momentu motoru, je potřeba k předním kolům poslat, přičemž rozdělování točivého momentu obstarává elektronicky řízená lamelová spojka. Právě proto, že Carrera 4 GTS je zaměřena především na maximální zvýšení jízdní dynamiky, patří samosvorný diferenciál zadní nápravy, který pracuje s elektronicky řízeným pohonem všech kol v absolutní harmonii, již do její základní výbavy.

Typický vzhled vozu je ozvláštněn několika prvky, které modely Carrera 4 GTS s pohonem všech kol opticky odlišují od provedení s pohonem zadních kol. Charakteristickým poznávacím znakem těchto modelů je kromě označení na dveřích a víku motorového prostoru především barevný pás spojující zadní skupinové svítilny. Tak jako i ostatní modely řady 911 s pohonem všech kol vsadilo také provedení GTS se systémem pohonu PTM na širší karoserii a zvětšený rozchod zadních kol. Mezi další prvky, které modely GTS se od standardních provedení odlišují, patří mimo jiné i standardně dodávaná černě lakovaná devatenáctipalcová kola Spyder s centrální maticí a leštěným límcem. Zadní pneumatiky mají rozměr 305/30 ZR 19.

Charakteristické je pro modely GTS také řešení přední části ve sportovním designu s černě lakovaným spoilerem na spodní hraně předního nárazníku a černé boční prahy. Za povšimnutí stojí i výrazně sportovně laděné čalounění černou alcantarou na středech sedáků i opěradel, na věnci volantu, řadicí páce, madlu ruční brzdy, dveřních madlech a také na krytu úložné schránky před spolujezdcem.

Porsche 911 Carrera 4 GTS Coupé s manuální převodkou je v prodeji za cenu 2 863 000 Kč včetně DPH a model s dvojspojkovou převodovkou PDK pak za 2 963 000 Kč. Cena Cabrioletu s manuální převodovkou začíná na 3 112 000 Kč a s dvojspojkovou převodovkou PDK na 3 212 000 Kč.

Autor: Redakce RealCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2