Na vodě, po zemi i ve vzduchu

8.říjen 2012 17:21

Dnešní doba si samozřejmě žádá své – ten, kdo se zastaví na jednom místě, už se z něj nikam dál nedostane. Všechny věci běžné potřeby jsou dnes vyráběny tak, aby dokázaly vyhovět životnímu stylu globálního nomáda, který snídá v New Yorku, obědvá v Londýně a večerní sklenku vína si vychutná s výhledem na Taj Mahal.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak se k vytoužené sklence vína dostat z bodu A přes bod B až do bodu C. Našli jsme tři krásné dopravní prostředky současnosti, které jsou nejen rychlé, ale taky patřičně krásné a technicky vyspělé. Nasedněte a připoutejte se, pojede to jedna radost!

 

Mercedes-Benz Silver Arrows Yacht

Gottlieb Daimler, zakladatel firmy, která se stala celosvětovým synonymem pro pohodlné cestování, snil o tom, že se mu podaří založit trend mobility, kdy by se jeden jediný výrobce postaral o veškeré cestovní potřeby zákazníka. Nejlépe se mu dařilo v oblasti automobilů, ale dnes už víme, jak bude vypadat třípaprskové kolo při pohybu po vodní hladině. Na Monaco Yacht Show v roce 2012 totiž představil Mercedes svůj koncept luxusní jachty, který vznikl ve spolupráci s britskou loďařskou společností Silver Arrows Marine. Konceptem ovšem nezůstane dlouho – první plavidlo začne brázdit vlny oceánů už v roce 2013.

Čtrnáctimetrové plavidlo v sobě spojuje čistý design, který z automobilů Mercedes-Benz známe, s inovacemi, které se v lodním průmyslu zatím ještě neobjevily. Výsledek? Čirý a neředěný luxus. Díky své velikosti se hodí pro velký rozsah využití, nabízí nevídanou všestrannost a nádherné využití každého místa na palubě. Právě díky tomu jde o ideální prostředek k tomu, abyste vyvezli své přátele z maríny na piknik na klidných vlnách Středozemního moře; díky variabilitě zařízení na horní palubě s nimi můžete stejně tak dobře strávit noc pod nebem plným hvězd.

 

McLaren X-1

Pole supersportů tak trochu připomíná situaci na bojišti švýcarských hodinek – každý by chtěl být luxusní značka, ale jen několik vybraných jedinců se tím může chlubit. Je nicméně pravda, že jakmile řeknete ‚McLaren‘, jen málokdo si dovolí mít jakékoli pochybnosti. McLaren prostě je firma, která dokáže postavit takový supersport, že konkurence nevěří vlastním očím a s pláčem odchází do zapomenutí. Stačí si vzpomenout na případ SLR, který McLaren postavil pro Mercedes-Benz, a všichni víme, odkud vítr vane.

Přes všechno toto přesvědčení ale celý svět oněměl, když vůbec poprvé zahlédl model X-1. Jde o jedinečný kus vyrobený na zakázku pro klienta, který si přál zůstat v anonymitě. Jsme ale přesvědčeni o tom, že podobný vůz by měli u McLarenu začít vyrábět sériově – svět by se rázem stal hezčím místem k životu.

Inspirace? Chrysler D’Elegance Ghia z roku 1953, Citroen SM z roku 1971 a spousty dalších krásných automobilů minulosti. To vše bylo naroubováno na základ tvořený modelem MP4-12C Spider (v současnosti asi nejmodernějším supersportem na světě). Po přestavbě je vůz o něco delší a širší, přestože hmotnost 1400 kilogramů se díky použití lehčích karbonových panelů nezměnila. Pod kapotou bublá osmiválcové biturbo o výkonu 625 koní. I ti největší odborníci se ale shodli na tom, že nejde ani tak o bohaté využití karbonových vláken, niklovaného hliníku nebo luxusní rudé kůže v interiéru. To, co vás na tomhle automobilu dostane, je to, jak je krásný.

 

Mercedes-Benz EC145

A zase Mercedes-Benz. Tentokrát jeho návrhářská odnož Mercedes-Benz Style ve spolupráci s firmou Eurocopter navrhla a vyrobila vrtulník. Jde o jediný stroj ve své kategorii, který dokáže s patřičným pohodlím přepravit až osm osob včetně jejich zavazadel. Sedadla jsou přitom usazena v kolejnicích, takže je lze poměrně rychle přestavět na jakoukoli konfiguraci a rozmístění – pro toto uspořádání kabiny se Mercedes-Benz Style nechal inspirovat modulárním řešením nové řady R-Class. Celkové osvětlení prostoru zase upomíná na řady E a S-Class.

Dvoumotorová turbínová helikoptéra samozřejmě nabízí luxusní ruční zpracování luxusních materiálů včetně dřevěných doplňků a dřevěného obložení stropu i podlahy a cestující mohou kromě výhledu z okénka krátit čas letu multimediálními prostředky, mezi něž patří DVD přehrávače a patnáctipalcové monitory. Jakýkoli kus vybavení je samozřejmě možné na zakázku proměnit, takže z čistě zábavního dopravního prostředku lze vytvořit stroze luxusní pracovní prostor nebo pohodlné noční cestovní útočiště. Dělicí stěnu mezi kokpitem a kabinou lze proměnit v bohatý úložný prostor a další místo se nachází za kabinou, kam se vleze několik golfových bagů pro odpolední jednání na greenu, případně pro surfová prkna a bicykly pro rodinnou dovolenou.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2