Bentley – luxus po všech stránkách

24.leden 2012 11:06

Luxusní automobily patří k životu bohatých. Vůz je totiž jedním z primárních znaků, jak dát svému okolí najevo, že se dotyčnému opravdu daří. V současné době je v Česku mezi společenskou smetánkou velmi populární značka Bentley. Vedle dobré adresy, víkendového domu či bytu v krkonošském Špindlerově Mlýně nebo ještě lépe nedalekém zahraničí to je perfektní rozlišovací znak. Cenový skok od masové produkce již tak drahých značek je velmi výrazný. Tam, kde ostatní značky většinou končí se svými nejvybavenějšími modely, Bentley teprve začíná. Anglická značka byla založena již roku 1919 a téměř celou svou historii sídlí ve městě Crewe. V roce 1998 byl pro celý podnik zlomový. Značka Bentley se stala totiž součástí německé korporace Volkswagen AG.

V Čechách značku v porevoluční době proslavil šéf loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák, který si zakládal na opulentních výstřednostech. Nicméně značka s okřídleným velkým B ve znaku staví na britském luxusu, technických inovacích a výkonných motorech. Ale existuje mnoho dalších nezaměnitelných znaků, které definují Bentley. Ať už to je ruční výroba, výrazný design, ohromující síla a výkon motoru nebo rafinovanost a vzrušující zážitek, který se dostaví z jízdy.

Vozy Bentley byly například šestkrát úspěšné ve vytrvalostním závodě Le Mans. Technici a konstruktéři testují vozy, aby byly jak spolehlivé, tak velmi komfortní. Řidiči pak nemluví o jízdě, ale spíše o relaxaci, zábavě nebo zážitku. Vozy Bentley jsou nezaměnitelné. Stačí krátký pohled na dvojité světlomety, matici mřížky chladiče nebo vysoké boční vedení. Dovolit si ručně postavený vůz z těch nejkvalitnějších přírodních materiálů samozřejmě nemůže každý. Zatímco jiné značky vyrábějí osobní vozy řekněme „velmi pečlivě“ nebo „s tou nejvyšší péčí“, lidé od Bentley mluví o vášni.

Samotná výroba jednoho Bentley Continental GT trvá 150 hodin. Každé umístění součástky při výrobě je počítačově zaznamenáno a lze se vrátit ke každé etapě kompletace. Kožené volanty jsou obšívány dvojitým stehem za pomocí dvou jehel najednou. Tento proces je příliš složitý pro strojní výrobu a příprava jednoho volantu tak zabere až 15 hodin lidské práce. A aby toho nebylo málo! Raul Pires, což je vedoucí oddělení vnějšího designu, nedávno přišel s programem Parametry Mulliner Styling speciálně pro modely Continental GT. Zákazníci si tak mohou svého luxusního krasavce ještě dotvořit. Zvolit mohou z nabídky bočních prahových lišt s logem Bentley, difuzéru na zadním nárazníku, dolním dělícím žebrem na předním nárazníku nebo pruhy, které se umisťují na mřížku chladiče. Každý doplněk je ručně vyroben z černého karbonového vlákna, což je jeden z nejlepších materiálů, který se používá v motoristickém sportu. Vykazuje totiž jedinečné vlastnosti a zároveň doplňuje povrchovou úpravu dřevěných dýh v interiéru vozu.

Unikátní motory Bentley se vyznačují takzvanou W konfigurací a 12 válci. Konstruktéři se zaměřili na zvyšování výkonu, točivého momentu a samozřejmě i snížení paliva. Technologie FlexFuel umožňuje vozům Bentley tankovat i velmi ekologické palivo, jakým je například bioetanol. Samozřejmě lze jezdit i na klasický benzín. Nový Continental GT je ještě rychlejší než jeho předchůdce. Motor totiž dosahuje neuvěřitelných 575 koní a 423 kW. Ve spojení s novou šestistupňovou převodovkou se časy řazení snížily na polovinu a z nuly na sto se lze dostat za pouhých 4,4 sekundy. Maximální rychlost, kterou dokáže vyvinout nové Bentley Continental GT je pak omračujících 318 km/h. Luxus po všech stránkách!

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2