Audi A5 nastavuje nová měřítka pro jízdní komfort i bezpečnost

Audi A5

Ačkoli vyznavači vozů Audi A5 jsou přesvědčeni o jejich dokonalosti, samotný výrobce si uvědomuje, že vždy je co zlepšovat. Nová modelová řada Audi A 5 je toho důkazem. Vozy prošly nejen faceliftem, ale jsou nyní ještě výkonnější, úspornější a také inteligentnější.

Exteriér vozu doznal změn díky novému designu předních světlometů a zadních svítilen, v interiéru pak dominují především nové barvy a materiály. Modely Sportback, Coupé, Cabriolet a modely S5 prošly inovacemi nejen v oblasti motoru či pohonu quattro, ale také v oblasti informačních a zábavních systémů.

Všechny modely nové řady disponují výhradně přeplňovanými jednotkami s přímým vstřikováním paliva. Spotřeba paliva díky inovacím motorů v průměru klesla o 11 %.

Pozornost si zaslouží především výrazně přepracovaný čtyřválec 1.8 TFSI o výkonu 125 kW (170 k). Průměrná spotřeba u modelu A5 Coupé se snížila o 21 % a nyní činí pouhých 5,7 l/100 km, což je nejnižší hodnota ve své třídě.

Novinkou v modelové řadě Audi A5 je vidlicový šestiválec 3.0 TFSI přeplňovaný kompresorem, který se vyznačuje nejvyšším výkonem 200 kW (272 k). Výrazná hospodárnost je příznačná také pro vznětové motory TDI. Čtyřválcová jednotka 2.0 TDI byla natolik upravena, že nyní v A5 Coupé o výkonu 130 kW (177 k) v kombinaci s šestistupňovou mechanickou převodovkou spotřebuje průměrně jen 4,7 l/100 km.

Ve své třídě zcela nejúspornějším šestiválcem je poháněno Audi A5 Coupé 3.0 TDI multitronic, jehož spotřeba činí v průměru pouhých 4,9 l/100 km, přičemž jeho výkon je 150 kW (204 k). Ještě výkonnější varianta jednotky 3.0 TDI nabízí 180 kW (245 k). Pro modely s pohonem předních kol se dodává buď šestistupňová mechanická převodovka, nebo bezstupňová převodovka multitronic.

Varianty quattro jsou vybaveny mechanickou převodovkou, nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou S tronic s bleskově rychlým řazením bez přerušení toku hnací síly. Ve spojení s převodovkou S tronic používá pohon všech kol quattro mezinápravový diferenciál s talířovými koly a individuální regulaci točivého momentu pro jednotlivá kola prostřednictvím brzdových zásahů. Dokonalým doplňkem technicky propracovaného systému quattro je sportovní diferenciál, který rozděluje hnací sílu individuálně mezi zadní kola.

Potěšení z jízdy zvyšuje také na přání dodávaný systém Audi drive select a dynamické řízení. Další inovaci v modelové řade A5 představuje mimo jiné elektromechanický posilovač řízení. Elektromotor posilovače mění ovládací sílu potřebnou k otáčení volantem v závislosti na rychlosti jízdy.

Rovněž špičkové modely S5 v provedeních Sportback, Coupé a Cabriolet byly výrazně inovovány. U modelu S5 Coupé nahradil dosavadní motor V8 4,2 litru šestiválec 3.0 TFSI o výkonu 245 kW (333 k). Průměrná spotřeba je u modelu S5 Coupé 8,1 l/100 km, což je vzhledem k jeho schopnosti akcelerace z nuly na 100 km/h za 4,9 s velmi málo. Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Nové Audi A5 je vysoce inteligentním vozem, který dbá na bezpečnost jízdy a přináší vysoký komfort. Do sériové výbavy patří mimo jiné palubní počítač s funkcí sledování únavy řidiče. Další asistenční systém Audi side assist sleduje prostřednictvím radarového senzoru prostor za vozidlem při změně jízdního pruhu. Adaptivní tempomat adaptive cruise kontrol pro změnu udržuje bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla. V případě, že hrozí náraz do vozidla jedoucího před vámi a vy jedete rychlostí do 30 km/h, začne brzdit maximální silou. Audi active lane assist s kamerou, která sleduje vodorovné značení na vozovce, vám pak nedovolí přejíždět opustit jízdní pruh bez signalizace změny směru jízdy.

Vývoji neušly ani asistenční systémy a v oblasti informačních a zábavních systémů. Rozšířena byla nabídka zařízení Bluetooth Autotelefon online, které poskytuje cestujícím za jízdy celou řadu služeb včetně připojení vozu A5 k internetu.

Autor: Redakce RealCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2