
29.květen 2012 10:46
Skotsko má několik klenotů. Vedle nádherné přírody, legendě o jezeru Loch Ness, to je i výroba skotské whisky. Jednou z nejlépe celosvětově oceňovaných jednosladových je značka Glenfiddich, která pro příznivce tradičního skotského destilátu přináší novou edici Malt Master´s Edition. Master Blender Brian Kinsman se inspiroval starými postupy a recepturami, které před 125 lety vymyslel sám zakladatel palírny William Grant. Nová whisky zraje dlouhých 15 let ve dvou různých sudech. V první fázi se využívají tradiční dubové sudy a následně je whisky přelita do sudu po sherry. Výsledné míchání se provádí s minimálně stejně starými whisky, které pocházejí z okolí Dufftownu, a tvoří tak opravdu výjimečnou jednosladovou skotskou whisky.
Dufftown je samozřejmě tradiční místo výroby whisky. Kromě jiného rodiště zakladatele značek Glenfiddich a Grant´s Williama Granta. Ten se tam narodil v roce 1839 a se svou ženou Elizabeth postupně zplodil devět dětí. Jeho celoživotní sen se mu splnil ve 48 letech. Tehdy totiž dostavěl svoji palírnu a v roce 1887 vypálil první várku whisky, která nesla jeho jméno. V následujících letech se mu podařilo recepturu zlepšovat a výroba se úspěšně rozjížděla. Kromě jiného byl ekonomický rozvoj zajištěn i sázkou na export. I v dnešních dnech je palírna stále ve vlastnictví rodiny Grantových. A drží si prvenství. Byla totiž první skotskou palírnou, která vyvážela svou whisky do zahraničí. Glenfiddich je 12letá, 15letá a 18letá whisky s obsahem alkoholu mezi 43 a 51 %.
Tajemství výroby se u Glenfiddich dědí z generace na generaci. Zkušenosti a tradice jsou základem výroby a know-how celé značky. Již pět generací potomků Williama zajišťuje rozvoj palírny. K výrobě je používán ten nejlepší slad. Zralý ječmen se ponoří na dva dny do vody, což spustí klíčení. Následných pět dnů se nechá klíčit. To již začíná přeměna přírodního škrobu na cukr. Výsledný „zelený slad“ se suší nad ohněm a putuje do lihovaru. Kvalitní slad a čistá skotská voda jsou vedle specifických postupů dvě nejdůležitější suroviny. Po destilaci nastává období dlouhého zrání v dubových sudech. Voda se od samého počátku těží z jediného přírodního zdroje – vlastního pramene, který nese název Robbie Dhu. Místo pro palírnu bylo tehdy vybráno právě pro tento unikátní zdroj vody. Glenfiddich je tak jediná whisky ze skotské vysočiny, která používá jediný zdroj pramenité vody v průběhu celého procesu výroby – od přípravy sladového moku až po stáčení do lahví. Glenfiddich je také jediná palírna s dosud fungujícím vlastním bednářstvím, tj. výrobou sudů. A právě sudy mají největší podíl na hloubce chuti a rozhodující podíl na barvě. Různé chutě whisky mají svůj původ v rozdílném složení dřevěných sudů a také na jejich kvalitě. Palírna Glenfiddich vynakládá každoročně značné investice na to, aby dřevěné sudy její odborníci dovedli k dokonalosti. Rodinné vlastnictví s sebou nese i určitou nezávislost v rozhodování možnosti zkoumat a experimentovat s novými druhy. Průběžně má palírna rozpracováno 20 až 30 experimentů, přičemž se do finále dostane maximálně desetina.
Nezbývá, než jejich novinku Malt Master´s Edition vyzkoušet.
Autor: Helena Koutková