Dvanáctihvězdičková chuť Řecka

18.červen 2012 15:06

Ačkoli o Řecku v poslední době slýcháme především v souvislosti se státním bankrotem, to, co je pro něj skutečně typické a co mu dává již po staletí světový věhlas, jsou jeho prosluněné pláže, skvělé víno ze sluncem zalitých vinic a také skvostná Metaxa. Metaxa je jedinečný řecký nápoj s dlouhou tradicí. Když v roce 1880 Spyros Metaxas začal s výrobou tohoto nápoje, zcela jistě netušil, že se právě jeho značka stane jedním ze symbolů slunného Řecka. Jako vůbec první alkohol světa se Metaxa objevila dokonce i ve vesmíru. Kromě toho přežila jako jediný řecký vývozní artikl dvě světové války. A právě díky exportu do více než šedesáti zemí má Metaxa velmi dobrou šanci přečkat i případné oddělení země od Evropské unie. Není se tedy čemu divit, že firma již pár let spadá pod koncern Rémy Cointreau, který spravuje mimo jiné třeba i značku koňaku Rémy Martin.

K výrobě pětihvězdičkové Metaxy se používají tři druhy sluncem vysušených vinných hroznů, které se destilují a zrají nejméně pět let v pryskyřičných dubových sudech. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín, výtažky z růžových okvětních lístků a tajemnou směsí řeckých bylin, které pak ještě půl roku zrají. Právě tím se výrobní proces liší od postupů používaných u brandy. Tato tradiční receptura se předává z generace na generaci více než 100 let.

O sedmihvězdičkové edici Metaxy říkávali dosud znalci, že chutná jako samotné léto. Počet hvězd přitom značí roky, během nichž Metaxa zrála v dubových sudech. Nyní ovšem Metaxa zavedla do prodeje novou dvanáctihvězdičkovou odrůdu, která jí přináší u milovníků ušlechtilých likérů ještě větší oblibu. Jejím základem je totiž nenapodobitelná chuť, která je přisuzována aromatickým muškátovým vínům pěstovaným na ostrově Samos v Egejském moři.

Metaxa 12* vyniká harmonickou rovnováhou mezi bohatou jemností, komplexností chutě a zároveň její vyzrálostí, které dosahuje díky několikaletému zrání eaux-de-vie v dřevěných sudech. Pokud ochutnáte sametově jemnou strukturu dvanáctihvězdičkové Metaxy, zaznamenáte její unikátní nezaměnitelnou chuť s dlouhým dozníváním. Nová dvanáctihvězdičková řada je zcela prostoupená řeckým sluncem a její jiskrný buket vytváří bohaté aroma sušených květů a středomořských bylin, chuť je pak protkána lahodnými tóny čokolády a karamelu s náznakem pomerančové kůry.

Metaxa Master Costas Raptis, který je v dlouhé historii firmy teprve pátým tvůrcem zodpovídajícím za chuť a jemnost destilátu, představil tuto dvanáctihvězdičkovou edici v ČR. Na tiskové konferenci prozradil, jakým způsobem se při výrobě Metaxy postupuje. Metaxa nejprve zraje v dubových sudech po dobu 3 až 30 let. Na sudy se používá dřevo z Francie, protože má menší póry. Mezitím v již použitých sudech přibližně dva roky dozrává muškátové víno.

To poskytuje dostatek času na přípravu třetí složky, která je nejvíce zahalena tajemstvím. Tedy výrobu unikátní esence, ve které jsou smíchány v různém poměru aroma růže, pepře, bobkového listu, muškátového oříšku nebo skořice. Tento recept následně na půl roku uzamkne do kádí, aby je na posledních 48 hodin zchladil ve sklepích s teplotou -6 stupňů Celsia.

Následný krok již zahrnuje promíchání všech tří příměsí, přičemž pomocí mladého muškátového vína se ladí barva a míra alkoholu. Dvanáctihvězdičková Metaxa je tedy plná slunce a zároveň je velmi suchá.Pro ty, kteří chtějí Metaxu ochutnat poprvé, se možná spíše hodí začít u té pěti či sedmihvězdičkové. A skuteční fajnšmekři se pak mohou těšit na třicetiletou Private Reserve.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2